ZAČALY OSTRAVSKÉ DNY – UNIKÁTNÍ BIENÁLE HUDBY 20. A 21. STOLETÍ!
OPERA / 25.8.2023
Letošní 12. bienále Ostravských dnů nabízí během deseti dní několik koncertů denně. Do letní Ostravy se sjelo na dvě stě hudebníků z celého světa, aby byli součástí inspirativních a nezapomenutelných setkání všech, koho zajímá současnost, platforma otevřenosti, neznámého, nového, nikdy nebo dlouho neslyšeného.
 
Ve čtvrtek si publikum ve zcela zaplněném kostele sv. Václava v centru Ostravy poslechlo světové premiéry sedmi skladeb vytvořených vloni a letos pro šestinotónové harmonium a klavíristu Miroslava Beinhauera. Koncertu se zúčastnili i autoři skladeb včetně téměř devadesátiletého Američana Philla Niblocka. V závěru večera zazněla niterná duchovní kompozice Adorace Nejsvětějšího Srdce Ježíšova od brněnského skladatele Pavla Zemka Nováka. Ostravské dny pokračují dnes Flash mob operou v 17.30 hodin před vchodem do OC Nová Karolina a poté se dění přesune do prostoru Malé Kodaně na nábřeží. Obě produkce jsou přístupné volně.
 
   
   
Centrum Ostravy ožívá díky festivalu na deseti místech, od sebe vzdálených několik minut chůze, včetně nového uměleckého klastru Ostravské univerzity na Černé louce a unikátních prostor městské galerie současného umění PLATO. Součástí festivalu jsou skladby cca 30 mladých skladatelů a skladatelek, rezidentů souběžného Institutu Ostravských dnů. Bienále potrvá do 2. září 2023.
 
Dne 1. září 2023 hostíme v Divadle Antonína Dvořáka českou premiéru opery Bernharda Langa Hrátky s Trumpem. Nastuduje režisér Jiří Nekvasil, scéna David Bazika, dirigent Johannes Kalitzke.
 
Foto pro Ostravské centrum nové hudby Martin Popelář