MIMOŘÁDNĚ ÚSPĚŠNÝ ROČNÍK FESTIVALU OSTRAVSKÉ DNY JE ZA NÁMI!
OPERA / 4.9.2023
V Ostravě v sobotu vyvrcholilo 12. bienále festivalu současné hudby Ostravské dny 2023. Pořadatelé ročník hodnotí jako mimořádně úspěšný. Zaznamenali nejen rekordní zájem publika, ale i zahraničních médií.
 
Už podvanácté zažila moravskoslezská metropole festival Ostravské dny a po dobu deseti dnů od 24. srpna do 2. září 2023 se stala českým centrem soudobé klasické hudby. Bienále soudobé vážné hudby představilo ve světových premiérách desítky úplně nových skladeb a přivítá účastníky z celého světa – mimo jiné padesát skladatelů, několik velkých orchestrů a ansámblů a špičkové sólisty. V Divadle Antonína Dvořáka jsme 1. září 2023 uvedli českou premiéru opery Playing Trump. Cheap Opera #2 z dílny rakouského skladatele a hvězdy evropského formátu, rezidenčního skladatele Ostravských dnů Bernharda Langa.
 
Foto Martin Popelář
Inspirací pro toto panoptikální dílo bylo svérázné působení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a dezinformační tendence, které provázely (nejen) jeho předvolební kampaň. V opeře, která je po hudební stránce koláží avantgardy, jazzu, popu, minimalismu i elektronické hudby, nechybí ani smyčky (loops), kterými je Lang pověstný. Opera patří do Langovy série cheap operas (laciných oper), které se vyznačují tím, že používají velmi malý instrumentální ansámbl, ale zato uplatňují všech technických a elektroakustických možností: samplových technologií, zesilovačů a syntezátorů. V jediné zpívané roli se představí francouzská sopranistka Donatienne Michel-Dansac, doprovodí ji hráči Ostravské bandy pod taktovkou Johannese Kalitzkeho." (Tymon Zgorzelski, klasikaplus.cz, 23. 8. 2023). Režie a scénického designu se ujal tandem Jiří Nekvasil a David Bazika.