WAGNERA JE TŘEBA ZAŽÍT! ZVEME VÁS NA TANNHÄUSERA!
OPERA / 14.9.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede v září dvě představení velké romantické opery Richarda Wagnera TANNHÄUSER.
 
Po 50 letech uvádíme od dubna 2023 na jevišti Divadla Antonína Dvořáka operu Richarda Wagnera TANNHÄUSER. V postavě mytického minnesängra Tannhäusera, jenž je jednou z nejnáročnějších tenorových rolí operního repertoáru, se zosobňuje konflikt smyslové a duševní lásky a cesta za vykoupením představuje jednotící námět většiny skladatelových děl.
 
Ostravský orchestr pečlivě a především k emocím vedený Markem Šedivým prokázal vysokou interpretační kvalitu, v přesných nástupech, v souhře nástrojových skupin i jednotlivých hráčů zahrál symfonickou báseň dynamicky a přitom uměřeně, se zvukovou noblesou, kterou udržel po celé představení. Výtečné hudební nastudování stvrdil sbor, zní také z hlediště a mohutný závěrečný hymnus završil z prvního balkonu. (...) V Ostravě vznikla inscenace vycházející z dobrých inscenačních tradic, vystačí s běžným jevištním aparátem, ale znovu a v dnešním světě promýšlí symbolický příběh. A vyrovnává se s Wagnerovou hudbou, kterou u nás stále běžně nehrajeme, po čertech dobře.“
Josef Herman (Divadelní noviny.cz, 15. 5. 2023).
 
Zažijte s námi Wagnera! Setkejte se s dílem tohoto giganta světového kulturního dědictví! Operu uvedeme 19. září a 23. září od 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!