SMETANOVSKÝ OPERNÍ CYKLUS BUDE HLAVNÍ UDÁLOSTÍ ROKU 2024!
OPERA / 2.1.2024
Národní divadlo moravskoslezské jako jediný operní dům na světě uvede v roce 2024 všech 8 dokončených oper Bedřicha Smetany. Smetanovský operní cyklus realizujeme ve vlastním nastudování po více než třiceti letech. Nenechte si ujít operní událost roku 2024!
 
 
Hudba, jazyk citů, slovo myšlenky – pod tímto heslem přihlásil v roce 1861 svou novou operu Bedřich Smetana do soutěže vypsané hrabětem Johannem Nepomukem Harrachem. Jeho výzva datovaná 10. února 1861 měla pohnout české skladatele, aby svůj talent věnovali k vytvoření „vpravdě národní“ opery. (...) Bedřich Smetana v této soutěži zvítězil se svou první operou, kterou jsou Braniboři v Čechách na libreto Karla Sabiny. Tato opera, první ze skladatelových osmi dokončených, se vrací do našeho repertoáru v obnovené premiéře 22. února 2024. Tím budeme mít náš repertoár pro Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 připravený tak, aby 2. března 2024, v den 200. výročí narození skladatele, mohla jeho první edice začít! Jsme jediné divadlo na světě, které má v tomto výročním roce na repertoáru všech 8 dokončených oper Bedřicha Smetany ve vlastní produkci. A vy budete mít možnost je do konce této sezóny zhlédnout nejen v rámci jednoho ze dvou uvedení cyklu, ale i v dalších termínech. Pozor, většina (6!) těchto oper opustí náš repertoár s koncem této sezóny! Tak neváhejte a nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost!" Jiří Nekvasil, ředitel NDM.
 
Obnovené premiéry opery BRANIBOŘI V ČECHÁCH uvedeme 22. a 24. února 2024 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy
Pod záštitou primátora statutárního města Ostravy Mgr. Jana Dohnala a hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky, MBA.