OPERA
Táhlý zvlněný pohyb podélného předmětu
Petr Cígler
Premiéra 29.6.2016, 18:30 hodin
Divadlo Antonína Dvořáka
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

Táhlý zvlněný pohyb podélného předmětu

Petr Cígler

Premiéra 29.6.2016, 18:30 - Divadlo Antonína Dvořáka

Muž, žena a chřestýš ve společném domě

logoInformace

 Představení je součástí festivalu NODO / Dny nové opery Ostrava 2016

 
Opera zkoumá vztah mezi ženou, mužem a chřestýšem ve společném domě. Dochází mezi nimi k setkáním plným porozumění, napětí i nelítostných bitek, k setkáním poznamenaným táhlými a zvlněnými pohyby i nesmírně rychlými a přímými výpady. Zajímají nás také rozdíly mezi nejednáním, pomalým jednáním a rychlým jednáním. Také interakce dvou vzájemně lehce posunutých nebo lehce zdvojených subjektů nebo objektů – hlasů, zvuků, lidí, situací apod. Opera vznikla na objednávku Ostravského centra nové hudby.

30 minut před představením se koná úvod k operám s autory a /nebo inscenačním týmem

 
Petr Cígler (1978), hudební skladatel, hornista, chemik a molekulární designér. Kompozici formálně nestudoval a věnuje se jí cíleně ve spolupráci s interprety a festivaly, pro které píše skladby „na míru“. Hudba je pro něho protiváhou ke vědě a inspirací k další práci. V současné době vede vědecký tým Syntetické nanochemie na AV ČR, kde se zabývá výzkumem nových léčiv a diagnostických metod pro medicínu. Oba obory se u něho propojují spíše v obecnější úrovni – přístupu objevovat nové. Zajímá ho organizace zvuků a manipulace s nimi, práce s akustickými fenomény a spolupráce s kvalitními a nadšenými interprety, kteří mu umožňují detailně poznat a využít jejich nástroje. Jeho orchestrální a komorní skladby vznikly například pro Ostravskou bandu, Orchestr BERG, MoEns a byly provedeny na koncertech a festivalech v Česku (Pražské jaro, Ostravské dny, Expozice nové hudby), Anglii (Huddersfield Contemporary Music Festival), USA, Německu a Švýcarsku. Skladba Ueber das farbige Licht der Doppelsterne byla objednána WDR Köln am Rhein a její premiéra v podání Ostravské bandy byla vysílána v přímém přenosu na WDR 3. Skladba Entropic Symphony byla nominována za Českou republiku na Mezinárodní tribunu skladatelů UNESCO 2013.

V českém originále s anglickými titulky

Pořádá Ostravské centrum nové hudby ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským.

 

 

 

logoRealizační tým
logoObsazení - Sezóna:
Zpívající žena 1
Zpívající žena 2
Zpívající muž 1
Zpívající muž 2
Mluvící žena 1
Mluvící žena 2
Mluvící muž 1
Mluvící muž 2
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
29.6.201618:30Divadlo Antonína DvořákaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie ze zkoušek
Vladimir Benderski (Mluvící muž 1), Vojtěch Semerád (Zpívající muž 1), Aneta Podracká Bendová (Zpívající žena 1), Eva Geislová (Zpívající žena 2), Josef Škarka (Zpívající muž 2)
Foto: Roman Polášek
Aneta Podracká Bendová (Zpívající žena 1), Vladimir Benderski (Mluvící muž 1), Eva Geislová (Zpívající žena 2), Vojtěch Semerád (Zpívající muž 1)
Foto: Roman Polášek
Josef Škarka (Zpívající muž 2), Vojtěch Semerád (Zpívající muž 1)
Foto: Roman Polášek
Zdeňka Brychtová (Mluvící žena 1), Lenka Chadimová (Mluvící žena 2)
Foto: Roman Polášek
Jiří Šimek (Mluvící muž 2), Vladimir Benderski (Mluvící muž 1), Lenka Chadimová (Mluvící žena 2), Zdeňka Brychtová (Mluvící žena 1)
Foto: Roman Polášek
Vladimir Benderski (Mluvící muž 1), Zdeňka Brychtová (Mluvící žena 1), Lenka Chadimová (Mluvící žena 2), Aneta Podracká Bendová (Zpívající žena 1), Eva Geislová (Zpívající žena 2)
Foto: Roman Polášek
Zdeňka Brychtová (Mluvící žena 1), Lenka Chadimová (Mluvící žena 2), Aneta Podracká Bendová (Zpívající žena 1), Eva Geislová (Zpívající žena 2)
Foto: Roman Polášek
Eva Geislová (Zpívající žena 2), Vojtěch Semerád (Zpívající muž 1), Josef Škarka (Zpívající muž 2), Aneta Podracká Bendová (Zpívající žena 1)
Foto: Roman Polášek
logoSouvisející