OPERA
100 NDM
Premiéra 30.4.2020, 18:30 hodin
Divadlo Antonína Dvořáka
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

100 NDM

Premiéra 30.4.2020, 18:30 - Divadlo Antonína Dvořáka

Operní galakoncert k významnému jubileu Národního divadla moravskoslezského

 
logoInformace
Hudební nastudování a dirigent Jakub Klecker
Dramaturgie Helena Spurná

Výběr ukázek odráží repertoár operního souboru NDM v první sezóně 1919/1920, kdy stál v jeho čele Emanuel Bastl, který se také na většině inscenací podílel jako dirigent. Z tvorby českých autorů zazní hudební čísla ze Smetanovy Hubičky, Dvořákovy Rusalky Čerta a Káči, z Kovařovicovy opery Na starém bělidle a od Janáčka pak z Její pastorkyně. NDM zahájilo svou existenci 12. srpna 1919 Prodanou nevěstou – stojí za připomenutí, že vůbec prvním ostravským Jeníkem byla významná postava prvorepublikové historie NDM, pěvec, režisér i překladatel libret Karel Kügler. Kromě jmenovaných oper byla z české tvorby v první sezóně NDM uvedena ještě tato díla: Bendlův Starý ženich, Fibichova Šárka a opera Ekvinokce od brněnského dirigenta a skladatele Františka Neumanna.
 
Italská opera byla v zahajovací sezóně zastoupena třemi tituly – v našem galakoncertu zazní kromě Bohémy také Tosca Aida, které se objevily na repertoáru od sezóny 1920/1921. V úvodní sezóně zůstaneme ukázkami z Weberova Čarostřelce a Wagnerova Bludného Holanďana, jež vhodně doplní Samson a Dalila Camilla Saint-Saënse.
 
Návštěvníci galakoncertu uslyší melodie ze známých oper v interpretaci předních členů souboru i jeho stálých spolupracovníků, jako jsou Jana Šrejma KačírkováLinda BallováVeronika Rovná HolbováVáclava Krejčí HouskováAleš BrisceinLuciano MastroMartin BártaJakub Kettner nebo Martin Gurbaľ. Za dirigentským pultem stane hudební ředitel opery NDM Jakub Klecker.
 
Uvádíme 30. dubna 2020 v Divadle Antonína Dvořáka
 
 
Mediální partneři:      
Partneři:      
 

 

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
30.4.202018:30Divadlo Antonína DvořákaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející