ČESKÁ PREMIÉRA KOMEDIÁLNÍHO DRAMATU NEILA SIMONA ZTRACENI V YONKERS
ČINOHRA / 15.1.2024
Činohra Národního divadla moravskoslezského uvede v české premiéře komediální drama nejúspěšnějšího amerického dramatika a scenáristy Neila Simona ZTRACENI V YONKERS. Premiéra se uskuteční v sobotu 20. ledna 2024 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Hru s podtitulem A která rodina je normální? uvidí čeští diváci vůbec poprvé. Režisér Janusz Klimsza oslovil pro překlad Pavla Dominika. V rolích chlapců se objeví Vít Roleček a Robert Finta, babičku hraje Alena Sasínová-Polarczyk, excentrickou tetu Bellu Kamila Janovičová, strýce František Strnad, otce chlapců Eddieho David Viktora a druhou tetu Gertu Sabina Muchová. Scénu vytvořil Michal Syrový, kostýmy Marcela Lysáčková.
 
Píše se rok 1942. Patnáctiletému Jayovi a o dva roky mladšímu Artymu končí bezstarostné dětství. Musí se vyrovnat nejen se smrtí matky, ale i s novým životem u tyranské babičky na newyorském předměstí Yonkers. Oba kluci se stávají svědky jejího bezcitného chování ke zbývajícím členům rodiny. Hra pojednává o hledání osobní svobody, o dospívání a o lidech, kteří zraňují druhé, protože se jinak neumí bránit světu, který je daleko brutálnější a cyničtější než oni sami.
 
Foto Martin Kusyn
Lidé objevující se v Simonových hrách jsou frustrovaní, někdy téměř neurotičtí, ale pořád se snaží svým problémům postavit čelem a hledat jejich řešení. Jsou inteligentní a vnímaví, jejich jádrem je emocionální střet. Neil Simon obdařil své postavy velkou dávkou jemného humoru a jiskřivé ironie, aby svůj boj dokázaly zvládnout. Ne nadarmo je právě on s více než třemi desítkami her a téměř stejným počtem filmových scénářů nejúspěšnějším americkým dramatikem v historii a zároveň po Shakespearovi nejuváděnějším autorem na amerických jevištích,Norbert Závodský, dramaturg inscenace.