ZVEME VÁS NA ÚSPĚŠNOU ČINOHERNÍ NOVINKU ZTRACENI V YONKERS
ČINOHRA / 12.2.2024
Srdečně zveme do Divadla Antonína Dvořáka na komediální drama nejúspěšnějšího amerického dramatika a scenáristy Neila Simona ZTRACENI V YONKERS. Mistrovské dílo, za které autor získal Pulitzerovu cenu a Cenu Tony, uvedla činohra NDM v české premiéře.
 
Foto Martin Kusyn
Píše se rok 1942. Patnáctiletému Jayovi (Vít Roleček) a o dva roky mladšímu Artymu (Robert Finta) končí bezstarostné dětství. Musí se vyrovnat nejen se smrtí matky, ale i s novým životem u tyranské babičky (Alena Sasínová-Polarczyk) na newyorském předměstí Yonkers. Oba kluci se stávají svědky jejího bezcitného chování ke zbývajícím členům rodiny. Hra pojednává o hledání osobní svobody, o dospívání a o lidech, kteří zraňují druhé, protože se jinak neumí bránit světu, který je daleko brutálnější a cyničtější než oni sami. Dále účinkují Kamila Janovičová (Bella), František Strnad (Louie), Sabina Muchová (Gerta) a David Viktora (Eddie). Nejbližší představení inscenace ZTRACENI V YONKERS uvedeme 14. února 2024 a 28. února 2024 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Jemný inteligentní humor a jiskřivá ironie provází celou inscenaci, která má díky Klimszově režii dobré tempo završené kvalitní pointou. S reáliemi i dobovým kontextem je zde zacházeno velmi citlivě a s důmyslným nadhledem poplatným (doufejme) každé době. (...) Česká premiéra hry Ztraceni v Yonkers v Národním divadle moravskoslezském představuje pořádný kus kvalitní tvůrčí práce. Troufám si říct, že její vkusné nastudování je jakousi startovací čárou pro další možná česká uvedení. Lze ji vnímat jako dodatečnou poctu Neilu Simonovi, který zemřel před necelými šesti lety." Evelína Vaněk Síčová (ostravan.cz, 21. 1. 2024).