KOMEDIÁLNÍ DRAMA NEILA SIMONA ZTRACENI V YONKERS V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
ČINOHRA / 8.4.2024
Zveme Vás do Divadla Antonína Dvořáka na komediální drama nejúspěšnějšího amerického dramatika a scenáristy Neila Simona ZTRACENI V YONKERS – mistrovské dílo, za které autor získal Pulitzerovu cenu a Cenu Tony.
 
Foto Martin Kusyn
„Rozverní, do té doby spokojení mládenci, se ocitají v ústředí domu, který i přes velké horko oplývá chladem a není zde dovoleno ani plakat. Přísná babička bez kousku citu a vlídného slova se navíc stará o cukrárnu v přízemí domu, ačkoli sladký život je to poslední, co by prožívala. Ulita plná ledového odmítání a nekompromisních pravidel však má svůj důvod a i zde se projeví tvůrčí um Neila Simona, který postavu babičky postupně odkrývá. (...) Ztraceni v Yonkers je hra zachycující necelý rok v rodině Kurnitzových. Jedná se však o dost zásadní rok, kdy se dlouho utlačované křivdy, emoce a city začínají pomalu bourat. Díky odvaze jednotlivců nastane domino efekt citů, které mají přes bolavou fázi léčivé účinky. Jemný inteligentní humor a jiskřivá ironie provází celou inscenaci, která má díky Klimszově režii dobré tempo završené kvalitní pointou. S reáliemi i dobovým kontextem je zde zacházeno velmi citlivě a s důmyslným nadhledem poplatným (doufejme) každé době. Česká premiéra hry Ztraceni v Yonkers v Národním divadle moravskoslezském představuje pořádný kus kvalitní tvůrčí práce. Troufám si říct, že její vkusné nastudování je jakousi startovací čárou pro další možná česká uvedení. Lze ji vnímat jako dodatečnou poctu Neilu Simonovi, který zemřel před necelými šesti lety." (Evelína Vaněk Síčová, ostravan.cz, 21. 1. 2024).
 
Nejbližší představení uvedeme v pátek 12. dubna a v sobotu 13. dubna 2024 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. V hlavních rolích se divákům představí Vít Roleček (Jay) a Robert Finta (Arty). Dále účinkují Alena Sasínová-Polarczyk (Babička), Kamila Janovičová (Bella), František Strnad (Louie), Sabina Muchová (Gerta) a David Viktora (Eddie).