NEDĚLNÍ ODPOLEDNE S POHÁDKOVOU OPEROU PRO DĚTI I DOSPĚLÉ
OPERA / 24.11.2022
V Divadle „12“ uvedeme v neděli odpoledne pohádkovou operu Maurice Ravela DÍTĚ A KOUZLA v hudebním nastudování Paola Gatta a v režii Juraje Čiernika.
 
Seznamte své děti s operou! Využijte rodinné vstupné se slevou na vstupenky a přijďte v neděli odpoledne do Divadla „12" na pohádkový příběh o neposlušném chlapci, který za trápení zvířat, ničení přírody a věcí kolem sebe dostatane za vyučenou. V jeho srdci nakonec nalezne místo láska a dobrota. Předloha poskytla skladateli Maurici Ravelovi inspiraci k taneční a rytmicky rozverné hudbě, která pro svůj vtip nikdy nezastarala.
 
Foto Martin Popelář
Stručná, zhruba tři čtvrtě hodinová lyrická fantazie pro děti i dospělé vychází z jednoduchého příběhu: křeslo, hodiny, konvice, početní sešit, krb s ohněm, kočka nebo pohádková princezna, strom, veverka, žába či slavík se vzbouří proti vzteklému klukovi, který jim ubližuje. Teprve když chlapec ošetří zraněnou veverku, objeví se naděje, že i takový uličník dokáže projevit lítost a empatii s druhými. Ravel v duchu dobové hudební estetiky v opeře propojil různé styly od impresionismu přes jazzové prvky po taneční hudbu s foxtrotem, ragtimem, polkou i valčíkem, vynalézavě uplatnil zvukomalbu."
Helena Havlíková
(operaplus.cz, 21. 2. 2022)
 
Inscenace je realizována v rámci Operní akademie Ostrava, společného projektu opery Národního divadla moravskoslezského a Fakulty umění Ostravské univerzity.
 
Inscenaci DÍTĚ A KOUZLA uvedeme v neděli 27. listopadu v 16 hodin v Divadle „12". Srdečně zveme!