POSLEDNÍ TŘI UVEDENÍ OPERY DALIBOR DO DERNIÉRY!
OPERA / 12.4.2024
Nenechte si ujít jedno z posledních uvedení opery DALIBOR v Divadle Antonína Dvořáka. Nejbližší představení se uskuteční v úterý 16. dubna 2024 v 18.30 hodin. Další představení uvedeme v rámci Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 6. května, derniéru 15. května.
 
Současné nastudování DALIBORA je již čtrnáctou inscenací této Smetanovy opery v historii NDM. Inscenace vznikla v koprodukci s Divadlem J. K. Tyla v Plzni, ředitel tamního divadla a režisér Martin Otava se režie ujal i u nás v Ostravě. Autorem hudebního nastudování je Robert Jindra: „Dalibor je skutečným hudebně-dramatickým dílem s plynoucím tokem hudby, bez laciných a podbízivých efektů. Je dílem dramatickým, romantickým, něžným i bojovným, dílem s nezaměnitelnou Smetanovou vřelostí.“ V hlavních rolích účinkují Luciano Mastro / Tomáš Juhás a Jolana Fogašová / Kateřina Hebelková.
 
Na květnové uvedení Smetanovského operního cyklus Ostrava 2024 budou vypraveny speciální Smetanovské vlaky! Buďte u toho s námi! Mimořádné spojení mezi Prahou a Ostravou pojede hned čtyřikrát. Národní divadlo moravskoslezské jako jediné operní divadlo v České republice (a tedy i na světě) uvádí v roce 2024 cyklus všech osmi dokončených Smetanových oper ve vlastním nastudování. První cyklus proběhl v termínu od 2. – 10. března 2024 a byl zahájen přesně na den 200. narozenin autora operou Braniboři v Čechách. Druhé provedení začíná 4. května 2024 opět operou Braniboři v Čechách, v následujících dnech budou opery uváděny v chronologickém sledu. I tentokráte výjimku tvoří Libuše, jíž celý druhý cyklus znovu slavnostně skončí, a to 12. května 2024, v den 140. výročí úmrtí Bedřicha Smetany.
 
Inscenace DALIBOR byla nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024.