LAZEBNÍK SEVILLSKÝ!!! SE PO ČTYŘECH LETECH VRACÍ DO DIVADLA ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 11.3.2024
Pouze v této sezóně uvede soubor opery svůj mimořádně úspěšný titul v režii Ondřeje Havelky LAZEBNÍK SEVILLSKÝ!!!. Inscenaci uvedeme v posledních pěti představeních, derniéra se uskuteční v květnu.
 
Jásejte, trubky, zahlahol, fanfáro! Vchází sám velký lazebník Figaro! Opera Národního divadla moravskoslezského uvede po čtyřech letech oblíbený titul pětkrát v této sezóně, v květnu se s inscenací rozloučíme. Nenechte si ujít jednu z divácky nejúspěšnějších oper na repertoáru souboru! V hlavních rolích se divákům představí Jiří Hájek (Figaro), Anna Nitrová / Veronika Rovná (Rosina), Ondřej Koplík / Martin Šrejma (Hrabě Almaviva), Marek Gurbaľ / Miloš Horák (Bartolo), Martin Gurbaľ / František Zahradníček (Basilio) a další. Orchestr opery diriguje Jiří Habart.
Nejbližší představení uvedeme 23. března v 18.30 hodin a 24. března 2024 v 16 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!
 
Foto Martin Popelář
Na operních premiérách nebývá zvykem, aby diváci reagovali smíchem a potleskem na text, ale ostravské publikum text živě vnímalo a oceňovalo. S Nohavicovým přebásněním dobře ladí i mluvené dialogy, které českým textem opatřil režisér a textař Ondřej Havelka. (...) Havelkova režie je inspirovaná groteskou a komedií dell’arte – inscenace jeho týmu ponechává opeře dobovou stylizaci, inspiraci čerpá v typové příbuznosti postav s komedií dell’arte na jedné a akčnosti filmové grotesky na druhé straně. A veškeré jednání důmyslně sjednocuje pohybová, téměř taneční stylizace, patrná zejména v aranžmá ansámblů. Ale i Rosinina rozmarná hysterie nachází výraz v gestech flamencové tanečnice a samolibý Figaro zaujímá rád postoj španělského toreadora. (...) Premiérové publikum reagovalo bouřlivě na každou árii i výstup, na konci se tleskalo vestoje a volalo bravo." Radmila Hrdinová (Právo, 16. 6. 2017).