NEDĚLNÍ OSTRAVSKÁ DERNIÉRA OPER VIKTORA ULLMANNA
OPERA / 5.4.2024
V neděli 7. dubna 2024 od 15 hodin uvedeme v Divadle Antonína Dvořáka dvě jednoaktové opery Viktora Ullmanna. Nenechte si ujít ostravskou derniéru operního díla, se kterým se soubor opery NDM s velkým úspěchem představil v únoru ve Stavovském divadle v Praze.
 
V neděli 4. února 2024 uvedl soubor opery Národního divadla moravskoslezského ve Stavovském divadle v Praze dvě poslední opery Viktora Ullmanna Rozbitý džbán a Císař Atlantidy aneb odepření smrti. Pražské provedení se uskutečnilo v rámci oceňovaného cyklu Musica non grata, jenž je realizován za finanční podpory Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v České republice. Nastudováním těchto dvou aktovek současně pokračuje ostravský operní soubor v dramaturgické řadě Opery terezínských skladatelů, který byl zahájen v sezóně 2021/2022 Zásnubami ve snu Hanse Krásy, které se také podařilo uvést v rámci pohostinského představení v minulé divadelní sezóně.
 
(...) Obě jednoaktovky hudebně nastudoval a pražské představení řídil dirigent Jakub Klecker. Pod jeho vedením operní orchestr Národního divadla moravskoslezského připravil hudebně vysoce kvalitní produkci, kterou navíc ještě umocnila režie slovinského tvůrce Rocca. Na stejném půdorysu scény, jejímž tvůrcem byl rovněž Rocc, byly v obou aktovkách účinným způsobem především rozehrány vztahy mezi jednotlivými aktéry a jednotlivým postavám byly na malé ploše vtisknuty jednoduché a snadno čitelné charaktery. (...) Za úspěchem ostravské inscenace v nemalé míře také stojí kvalitní výkony sólistů. (...) Ostravský cyklus Opery terezínských skladatelů (H. Krása, V. Ullmann) uzavře v letošním roce plánované uvedení Šarlatána skladatele Pavla Haase. Tento cyklus je vedle ojedinělého Smetanovského operního cyklu druhým velkým příspěvkem opery Národního divadla moravskoslezského k Roku české hudby 2024. Václav Bečvář, operajournal.cz, 8. 2. 2024).