SLAVNOSTNĚ JSME ZAHÁJILI SMETANOVSKÝ OPERNÍ CYKLUS OSTRAVA 2024
OPERA / 3.3.2024
V sobotu 2. března 2024 jsme před představením opery BRANIBOŘI V ČECHÁCH slavnostně zahájili Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024. Ministr kultury Martin Baxa, primátor města Ostravy Jan Dohnal a ředitel NDM Jiří Nekvasil slavnostně cyklus otevřeli a stali se kmotry naší knihy libret Smetanových oper.
 
Během devíti dnů nabízíme divákům všech osm dokončených oper Bedřicha Smetany ve vlastním nastudování, symbolický začátek nemohl být jindy než včera 2. března – v den 200. narozenin skladatele. Ministr kultury Martin Baxa spolu s ředitelem Národního divadla moravskoslezského Jiřím Nekvasilem a primátorem Ostravy Janem Dohnalem slavnostně pokřtili publikaci Bedřich Smetana & OPERA. Poprvé jsou dohromady v jediném knižním svazku publikována libreta všech osmi dokončených oper Bedřicha Smetany. Vedle vlastních textů libret zde přinášíme i krátká pojednání o konkrétních operách a životopisné vizitky všech libretistů. Publikaci vydalo Národní divadlo moravskoslezské díky finanční podpoře statutárního města Ostrava v Ministerstva kultury České republiky.
 
Dnes 3. března 2024 je na programu zcela vyprodané představení PRODANÉ NEVĚSTY. V pondělí 4. března 2024 uvedeme operu DALIBOR a ve středu 6. března 2024 DVĚ VDOVY.  Na obě představení ještě zbývají vstupenky! Srdečně zveme!
 
Foto Adolf Horsinka