PŘIPRAVUJEME KOMICKOU OPERU ŠKOLA ŽÁRLIVÝCH
OPERA / 24.1.2020
ŠKOLA ŽÁRLIVÝCH je zábavný příběh o partnerských vztazích, který hýří převleky i situačním humorem v duchu italských komedií, jaké psal kupříkladu Carlo Goldoni. Premiéru uvedeme 20. a 22. února.

ŠKOLA ŽÁRLIVÝCH se ve své době stala jednou z nejpopulárnějších oper Antonia Salieriho, kapelníka na císařském dvoře Josefa II.
 
Těžištěm je zkouška lásky a věrnosti. Citové konflikty jsou doprovázeny výbuchy vášně a žárlivosti, ale také chladnou lhostejností. Vše se odehraje v rámci tří párů z rozdílných společenských postavení (hrabě s hraběnkou, kupec a jeho manželka a milenecký pár sloužících). Sedmou postavou je bezejmenný Poručík, který se nakonec stane jakýmsi „režisérem“ děje mířícího ke šťastnému rozuzlení. Neboť na konci všichni svorně zpívají, že není většího štěstí, než když manžele spojuje vzájemná náklonnost. Dodejme ještě, že opera připomíná Mozartovu operu Così fan tutte. Není náhoda, že její libreto prošlo nejprve Salieriho rukama, skladatel ho však nakonec odložil.
 
V NDM uvádíme tuto operu v italštině. Pro naše nastudování jsme zvolili pozdější, vídeňskou verzi díla z roku 1783. Inscenace vzniká zároveň jako součást společného projektu NDM a FU OU – Operní akademie Ostrava. Při její přípravě se potkají v alternacích profesionální sólisté se studenty sólového zpěvu FU OU. Vedle orchestru opery NDM studuje inscenaci pro vybraná představení rovněž orchestr FU OU a Janáčkovy konzervatoře Ostrava Youth Orchestra. (hs)