FESTIVAL OPERA 2020 A DVĚ LIBUŠKY PRO NDM
OPERA / 6.3.2020
Skončil čtrnáctý ročník Festivalu hudebního divadla Opera a do NDM míří dvě ceny Libušky – z první se těší Martin Šrejma za výkon v opeře OSUD, ze druhé (za přínos opeře) NDM a OCNH, a to za festival NODO.
 
Čtrnáctý ročník Festivalu hudebního divadla Opera, na kterém se v Praze od 4. ledna do 2. března během devatenácti představení vystřídaly operní soubory z České republiky a Slovenska, zaznamenal letos na 8500 diváků. Za výjimečné festivalové výkony pořadatelé udělili tradiční ocenění, takzvané Libušky. V podobě skleněných artefaktů je slavnostně předají na jevištích oceněných divadel.
 
Do Ostravy putuje Libuška v podobě Ceny kritiků za mimořádnou interpretaci role skladatele Živného v Janáčkově opeře OSUD, jak ji v Národním divadle moravskoslezském ztvárnil Martin Šrejma.
 
Od roku 2007 při příležitosti festivalu Výbor Jednoty hudebního divadla oceňuje osobnosti a instituce, které významně přispěly domácímu opernímu divadlu. Letos udělil cenu Ostravskému centru nové hudby a Národnímu divadlu moravskoslezskému za festival NODO / Dny nové opery Ostrava, který se koná od roku 2012 jako bienále a ukazuje možnosti a podoby hudebního divadla v 21. století. (Více o aktuálním ročníku naleznete ZDE!)
zdroj klasikaplus.cz