NODO – SOUČASNÁ OPERA ZPĚT V OSTRAVĚ!
OPERA / 28.8.2020
Dnes začíná Festival nové opery NODO, který potrvá do neděle večer (28.–30. 8.). Na programu má pět nových inscenací, které ukážou, jakým způsobem současní tvůrci přemýšlejí o žánru moderní opery.
 
Pohledy to budou originální a potvrdí fakt, že doba starých forem je nenávratně pryč. Většina hudebníků, kteří se sjeli kvůli NODO do Ostravy, zkouší společně naživo poprvé po půl roce (!) „U vás v Čechách se vrací život do času před březnem 2020. Jsem díky tomu velmi šťastný“, s dojetím prohlásil po první zkoušce francouzský dirigent Bruno Ferrandis. Stejnou radost sdílejí i hráči Ostravské bandy, která se proměnila v operní orchestr. „Už půl roku hraji sama a konečně jsem součástí orchestru“, nechala se slyšet fagotistka Stefanie Liedtke z Amsterdamu. Díky velkorysé spolupráci Národního divadla moravskoslezského, jehož pracovní týmy paralelně s NODO připravují novou sezónu, jsme mohli festival uskutečnit v náhradním, srpnovém termínu.
 
Foto Martin Popelář
 
NODO 2020 uvede pět inscenací. Ve světových premiérách to budou opery Marka Keprta a tandemu Michala Rataje a Kathariny Schmitt, scénické provedení monodramatu Richarda Ayrese, česká premiéra pak čeká vokální operu Any Sokolović a multižánrovou operu Miro Tótha. Festival využije obě budovy Národního divadla moravskoslezského a na jeden den se přesune do Dolní oblasti Vítkovice.
 
 
 
Permanentky a vstupenky na NODO 2020:
 
Vstupenky jsou k dostání online na síti GoOut.
 
FESTIVALOVÁ PERMANENTKA: 650 / 350 Kč* (ke koupi zde)
JEDNOTLIVÉ VSTUPNÉ (bez možnosti slevy): 200 Kč
28. 8. | Hibiki, Hibiki, vzhmoť!
28. 8. | Svatba
29. 8. | Nauka o afázii
29. 8. | Muž v skafandri
30. 8. | No. 50 (Zahrada)

* Slevu držitelům průkazů ISIC / ITIC (studenti, pedagogové), ZTP/P a seniorům poskytujeme pouze na permanentku, která umožní vstup na všechny akce festivalu.

Festival NODO / Dny nové opery se koná za podpory statutárního města Ostravy, Ministerstva kultury ČR, Moravskoslezského kraje a Česko-německého fondu budoucnosti a díky dalším institucím, nadacím i podpoře soukromého sektoru. Za kontinuální velkorysou pomoc Ostravskému centru nové hudby děkujeme Liboru Winklerovi. Hlavním mediálním partnerem festivalu je Český rozhlas Vltava, generálním mediálním partnerem Česká televize.
 
NODO / Dny nové opery Ostrava 2020 organizuje Ostravské centrum nové hudby a Národní divadlo moravskoslezské ve spolupráci s Dolní oblastí Vítkovice.
 
Další informace jsou k dispozici na webových stránkách www.newmusicostrava.cz a také na facebooku.