STRAŠIDLO SATALICKÉ V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 20.10.2021
Soubor opery Národního divadla moravskoslezského uvede 28. října premiéru opery Jaroslava Křičky BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ v režii Ondřeje Havelky.
Herec, zpěvák a režisér Ondřej Havelka se souborem opery spolupracuje již podruhé. V roce 2017 režíroval operu Gioacchina Rossiniho LAZEBNÍK SEVILLSKÝ!!!.
Nyní spolu pilně pracují na opeře BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ, která byla v Ostravě uvedena jen jednou, a to v roce 1932. Námětem libreta je bystrá satirická povídka slavného britského spisovatele Oscara Wildea Strašidlo cantervillské, avšak její děj byl přenesen v prostoru i čase do Československa dvacátých let minulého století. Jako autor je pod libretem podepsaný J. L. Budín, což byl pseudonym pražského právníka a literáta Jana Löwenbacha. Autorem textové úpravy byl Max Brod, pražský německý spisovatel. Skladatel Jaroslav Křička využil tehdejší oblíbené postupy tzv. časových oper (taneční formy zábavné hudby 20. let, jazz, revuální styl, filmová projekce). 
 
Foto Martin Popelář
Já probděl pět set let,“ pěje Duch hraběte Kazimíra ze Satalic a nám je ctí a potěšením, že po desetiletích čekání v archivních policích opět zazní jeho hlas právě na našem jevišti. Přijďte si ho k nám vyslechnout a dobře se pobavit na inscenaci v režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Davida Švece!
S režisérem Ondřejem Havelkou, dirigentem Davidem Švecem a představitelem role hraběte Jiřího ze Satalic Josefem Moravcem si můžete popovídat o opeře ještě před premiérou! Beseda se koná ve čtvrtek 21. října v 16.00 v kavárně Národní dům v komplexu budov Divadla Jiřího Myrona. Pokud to nestihnete, doražte na představení o půl hodinky dříve na dramaturgický úvod do foyer Divadla Antonína Dvořáka.
 
Foto Martin Popelář
Premiéry 28. a 30. října v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Těšíme se na Vaši návštěvu!