OHLÉDNUTÍ ZA PRVNÍ PREMIÉROU DUCHAŘSKÉ OPERY
OPERA / 29.10.2021
Těžko se dnes straší… Bílému pánu v ostravské opeře to však jde!
„Jde o skutečný objev. Nejen konkrétní opery, ale i autora, jehož pozapomenutou existenci si lze uvědomit s velkou dávkou překvapení." Přečtěte si jednu z prvních recenzí na operní novinku BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ!
 
„Národní divadlo moravskoslezské získalo do repertoáru skvělou položku, komickou operu Bílý pán aneb Těžko se dnes duchům straší. Jaroslav Křička v ní na konci dvacátých let mistrně propojil svět klasiky, operety a tehdejší zábavné hudby a dirigent David Švec to plně pochopil. A kdo by měl takovou hříčku režírovat? Kdo jiný než Ondřej Havelka…! A opravdu, stal se pro publikum tím nejlepším možným prostředníkem. Rozumí duchu a hudbě té doby. A nezkazí žádné legrácky v libretu a v partituře a ještě přidává řadu vlastních. (...) Ondřej Havelka se vyřádil, ale vkusně, noblesně, doslova i přeneseně s typickým odzbrojujícím plachým úsměvem. Nikdy nepřekročí hranici. (...) 
 
Foto Martin Popelář
 
Ústřední postavou téhle hudební taškařice opravdu není americký velvyslanec, v tomto případě rozšafný Martin Gurbaľ, ale mladý hrabě ze Satalic. Tenorista Josef Moravec mu při premiéře dal starosvětskou nesmělost i zoufalost z neúspěchu v mimickém projevu a milostné emoce ve vypjatých kantilénách. Doubravka Součková je mu bravurně zahranou protihráčkou, moderní a nesentimentální, dlouho nechápající, legračně naivní Elinorou. A pěvecky odvážnou. Ansámbly korunovala nejvyššími tony suverénně právě ona. Václav Čížek s neodolatelně začerněným obličejem s Denisa Bílá předvedli během večera nejen výborně zvládnutý zpěv a přesné komediální herectví, ale také několik skvělých tanečních výstupů s kroky swingu a charlestonu. (...) 
 
Foto Martin Popelář
 
David Švec diriguje po celý večer s náruživou zasvěceností a strhává pěvce, stejně jako režisér, k vykročení z obvyklých klišé. Scéna Martina Černého s průchozími místnostmi zámku na točně je zábavná, jeho jízda vlakem do Satalic nevídaná. A nápady a gagy pocházející od Ondřeje Havelky těžko vůbec vypočítávat. Tak snad jen jeden – pingpongový míček v loutkohereckém pojetí."
Petr Veber
(klasikaplus.cz, 29. 10. 2021)
 
Foto Martin Popelář