OPERA NABUCCO VE DVOU POSLEDNÍCH PŘEDSTAVENÍCH V TOMTO ROCE
OPERA / 7.11.2021
Vášnivá hudba Verdiho díla, pojednávající o osvobození Židů z babylonského zajetí, se rozezní v Divadle Antonína Dvořáka. Zveme Vás na operu NABUCCO.
Leť, myšlenko, na zlatých křídlech...“ Úvodní verš sboru Židů ze třetího dějství Verdiho Nabucca dobře zná každý operní posluchač. Byl inspirován 137. žalmem a tato slova byla údajně první, která Verdi spatřil, když poprvé otevřel Solerovo libreto. Pozoruhodnost nesmírně sugestivní sborové písně tkví mimo jiné v její politické síle, schopnosti zarezonovat v důležitých historických chvílích, kdy se lidé bez ohledu na národní příslušnost upínají k myšlence svobody.
hs
 
Verdiho v pořadí třetí opera zpracovává biblický námět ze Starého zákona o babylónském králi Nabukadnezarovi. V romantické opeře plné emocí se odehrává dramatický konfklit mezi králem a jeho nemanželskou dcerou Abigail, nechybí ani milostný trojúhelník mezi ní, Fenenou a Ismaelem.
Foto Martin Popelář
V obou reprízách se můžete těšit na německou sopranistku Maidu Hundeling v roli Abigail. „Maida Hundeling, německá pěvkyně, se pravidelně objevuje s úspěchem na českých jevištích, ale tentokrát předčila očekávání. Její Abigail je přesvědčivá i herecky a plní divadlo mohutně znějícím dramatickým sopránem, ale je schopná i krásných pian, která ozvláštňují její pěvecký projev. Její Abigail není jen zlá a mocichtivá, ale i žena, toužící po něze a lásce, což z ní dělá životnou postavu."
Karla Hofmannová
(operaplus.cz, 14. 9. 2020)
Foto Martin Popelář
Národní divadlo moravskoslezské uvede NABUCCA do konce tohoto roku ve dvou reprízách. Soubor opery se s inscenací představí 9. listopadu a 15. prosince od 18.30 hodin v Divale Antonína Dvořáka.