V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA S ÚSPĚCHEM STRAŠÍ BÍLÝ PÁN
OPERA / 12.11.2021
V Ostravě straší, ale nebojte se!... Ohlédnutí v Operním panoramatu Heleny Havlíkové za operou BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ.
 
„V Ostravě našli pro Bílého pána skvělý inscenační tým i sólisty. Dirigent David Švec má muzikální cit pro střídání stylů v jejich revuální pestrosti a s multižánrovým instrumentářem orchestru vystihl ony stylové „leitmotivy“. (...) Společně se sólisty si také výborně poradil se střídáním zpěvu a mluvené řeči. V tempech dodal inscenaci potřebný spád a vtip. (...)
 
Foto Martin Popelář
 
Bílý pán je titul jako ušitý na míru Ondřeji Havelkovi. Tento režisér, scénárista, zpěvák, tanečník a stepař má na svém kontě celou řadu nápaditých operních režií. (...) Kromě toho má Havelka ještě zkušenosti i s formou hudebních klipů a hlavně se jako zakladatel a šéf orchestru Melody Makers věnuje autentické interpretaci populární hudby období raného a vrcholného swingu třicátých let. Základ dynamicky řešené scény Martina Černého tvoří točna se střídáním místností satalického zámku – jídelny, která poslouží i pro ping pongový match, knihovny, kde se zjevuje duch, a ložnic. Poetiku 30. let, jak ji známe z prvorepublikových filmů pro pamětníky, s půvabnou hravostí (nikoli však přísnou důsledností) navodily kostýmy Jany Zbořilové. A neobvyklým členem operního inscenačního týmu byl pro trikové efekty také kouzelník Petr Kasnar. (...)
 
 
Jak si Ondřej Havelka přál, z inscenace skutečně dýchá pohoda prvorepublikových filmů pro pamětníky. Inscenátorům se podařilo vybalancovat křehké hranice mezi červenou knihovnou, revuální pestrostí stylů a „vznešenou“ operou. (...) Národnímu divadlu moravskoslezskému v čele s jeho ředitelem Jiřím Nekvasilem patří poděkování, že tuto operu připomněli, navíc v tak výborném provedení."
Helena Havlíková
(operaplus.cz, 4. 11. 2021)
 
Nenechte si ujít tento jedinečný operní zážitek! Do konce roku uvedeme Bílého pána pouze ve třech představeních, a to 14. listopadu, 1. a 31. prosince 2021 v Divadle Anotnína Dvořáka!