ZVEME VÁS NA OPERU VĚČNÁ SLEČNA BLEDÁ DO KAVÁRNY NÁRODNÍ DŮM
OPERA / 23.11.2021
Jedním ze stěžejních projektů festivalu HUDEBNÍ SOUČASNOST je opera ostravské skladatelky Markéty Dvořákové a brněnského skladatele Ivo Medka VĚČNÁ SLEČNA BLEDÁ, kterou uvedeme 24. listopadu v kavárně Národní dům.
 
„Zpočátku to vypadá jen jako příběh neopětované lásky. Obchodník Bartoš, servírka Bledá. Ta Bledá je ale hodně zvláštní. Je vůbec živá? Je z tohoto světa? A co ti holubi? Vždyť je to hotová apokalypsa! Co to má znamenat?” Takové a ještě spoustu dalších otázek vyvolává „operní nejistota pro široké masy" Věčná slečna Bledá. Opera se odehrává v cukrárně-kavárně, kde slečna Bledá pracuje jako servírka a kde ji pan Bartoš potká... Původně byla opera napsána pro brněnskou Zemanovu kavárnu a nesla po ní i jméno, ale tvůrčí tým se rozhodl přenést ji i do jiných měst.
 
Foto Ludvík Grym
 
Operu bude dirigovat Filip Urban a režírovat ředitel Národního divadla Moravskoslezského Jiří Nekvasil. Kromě sólistů a „kavárenské kapely“ ve složení flétna (Petra Olajcová), violoncello (Nikos Engonidis), akordeon (Marcela Kysová) a bicí nástroje (Jiří Smrčka) vystoupí také Dětský sbor Operního studia NDM pod vedením Lenky Živocké. Libreto opery – která je dílem „site-specific“ (dílo vytvořené přímo pro konkrétní prostor) – napsal Josef Škarka (Hausopera Brno). Ten zároveň zazpívá roli pana Bartoše. Další sólistkou bude sopranistka Aneta Bendová Podracká, která se představí jako slečna Bledá.
 
Opera byla nastudována v rámci festivalu Hudební současnost, který letos slaví 47 let své existence na Ostravsku. Festival už léta prezentuje tvorbu především ostravských a českých současných autorů a klíčovým je pro něj v posledních letech také multižánrový rozměr. Dramaturgie letos připravila pro posluchače bohatý program v podobě deseti koncertů, pěti kurzů a uměleckých besed.
 
Ostravská premiéra opery se bude konat 24. listopadu 2021 v 19 hodin v kavárně Národní dům v Divadle Jiřího Myrona. Srdečně zveme!