ZEMŘELA SOPRANISTKA AGIA FORMÁNKOVÁ-SCHINDLEROVÁ
OPERA / 31.1.2022
Do Národního divadla moravskoslezského dorazila smutná zpráva o úmrtí emeritní sólistky opery Národního divadla v Praze a bývalé sólistky tehdejšího Státního divadla v Ostravě, sopranistky Agie Formánkové-Schindlerové.
 
Agia Formánková-Schindlerová se narodila 14. února 1934 v Brně. Vystudovala zde reálné gymnázium, poté v letech 1957 – 1961 operní zpěv na JAMU u Jarmily Vavrdové. Své první angažmá získala již v roce 1960 v olomoucké opeře, kde se poprvé setkala se šéfem opery a dirigentem Zdeňkem Košlerem, který jí záhy svěřil velké sopránové role (Káťu Kabanovu, Donnu Elvíru nebo Hraběnku ve Figarově svatbě) a se kterým v roce 1963 odešla do opery Státního divadla v Ostravě. Zde zněl její mladodramatický a dramatický soprán po celých 11 let, během kterých nastudovala více jak třicet rolí. Nezapomenutelná byla v rolích Taťány, Emilie Marty, Milady, Leonory, Rusalky, Maryši, Jenůfy i Kostelničky, Libuši nebo Kateřiny v oceňované inscenaci Řecké pašije z roku 1969.
Spolupracovala zde jak s vynikajícími režiséry (Ilja Hylas a Miloslav Nekvasil) a dirigenty (Zdeněk Košler, Jiří Pinkas, Bohumil Janeček), tak i se skvělými pěveckými kolegy – Jaroslavem Hlubkem, Čeňkem Mlčákem, Lubomírem Procházkou a kolegyněmi – Eva Randovou-Těluškinovou, Zdeňkou Divákovou nebo Evou Gebauerovou-Phillips.
V roce 1974 dostala nabídku do opery Národního divadla v Praze, kde setrvala až do roku 1990, kdy ukončila svou kariéru. Zemřela 28. ledna 2022 v Ostravě.
 
1. Evzen Oněgin (1963)
2. Fidelio (1964) – Agia Formánková (Leonora), Oldrich Lindauer (Florestan)
3. Libuše (1968)
4. Její Pastorkyňa (1973) – Agia Formánková (Kostelnička), Miloslava Ostatnická (Jenůfa)
 
Foto František Krasl