SOUBOR OPERY UVEDE DERNIÉRU MAŠKARNÍHO PLESU
OPERA / 3.2.2022
Soubor opery Národního divadla moravskoslezského se tento týden rozloučí s inscenací MAŠKARNÍ PLES. Derniéra se uskuteční 5. února od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Námětem opery se stala, byť jen okrajově, historická událost – atentát na švédského krále Gustava III. v roce 1792. Nejedná se v žádném případě o operu ryze historicko-politickou. Hlavní osou je milostné vzplanutí krále Gustava III. k manželce jeho pobočníka. Spor zakázané lásky a odpovědnosti vůči nejbližšímu příteli i vladařským povinnostem vyústí přes sérii nedorozumění v tragický konec.

„Maškarní ples byl první z Verdiho oper, kterou před sto lety uvedlo nově vzniklé české divadlo v Ostravě. Národní divadlo moravskoslezské proto v rámci oslav jubilea nastudovalo v prosinci roku 2019 stejný titul. (...) Verdiho v pořadí triadvacátá opera má všechno, co jeho díla činí mistrovskými, věrohodnými a strhujícími: kompoziční vynalézavost, psychologickou trefnost, osobitý styl. (...)
 
Dirigent a šéf souboru opery Marek Šedivý se nebojí jasného vymezení temp v obou směrech. Zvláště v těch hybnějších dosahoval s dobře hrajícím orchestrem a stejně dobře sezpívaným sborem silného účinku. (...) Zajímavým hostem byla mladá polská sopranistka Anna Wilczyńska, budoucí dramatická pěvkyně s ostřejším hlasem a převažujícím dominantním projevem, už nyní schopná velkého dynamického rozpětí. Ve velkých výstupech vzbuzovala úctyhodný respekt, ale zaujala také emotivním ztišením."
Petr Veber
(klasikaplus.cz, 13. 12. 2019)
 
Foto Martin Popelář
Opera Národního divadla moravskoslezského zve diváky na derniéru inscenace, která se uskuteční 5. února v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.