OSTRAVSKÁ KOUZLA SE ZLOBIVÝM DÍTĚTEM...
OPERA / 23.2.2022
Zveme Vás do Divadla „12“ na operní pohádku DÍTĚ A KOUZLA. Za naší novinkou na repertoáru se ohlédla hudební publicistka Helena Havlíková ve svém Operním panoramatu.
 
„V ostravském Divadle „12“ měla premiéru nová inscenace pohádkové opery Maurice Ravela Dítě a kouzla – v hudebním nastudování Paola Gatta a v režii Juraje Čiernika. Uvádění oper pro děti patří k mimořádně náročným disciplínám. Obtíž začíná už výběrem vhodného titulu – vždyť opery, které se jako takzvané dětské nabízejí, pro takové publikum úplně vhodné nejsou. Tyto pochybnosti u opery Dítě a kouzla jako titulu vhodného pro děti ale nejsou třeba. (...) Představitelka Dítěte, vysokoškolská studentka Karolína Levková, ponoukla na začátku diváky ke kouzlení – i s fantazií, abychom v ní, ve velké holce, viděli malého kluka. A fungovalo to i díky tomu, jak bez zbytečného přehánění takového lumpa sehrála a s dobrou srozumitelností i zazpívala (v českém překladu Jana Štycha). A stejně tak ostatní pojali s humorem své neobvyklé role ožívajících předmětů a zvířat, které režisér Juraj Čiernik na scéně za přispění vtipných kostýmů Davida Baziky vystihl se srozumitelným vyjádřením příběhu.
 
Foto Martin Popelář
(...) Národní divadlo moravskoslezské je u nás jediné, které koncepčně a s dlouhodobou vizí spolupracuje s uměleckou vysokou školou způsobem, kdy se studenti podílejí v plně profesionálních podmínkách na repertoárové inscenaci divadla. Skvělé je, že často v alternacích se svými kolegy z ostravské opery. Kromě Johnsonovy Čtyřnotové opery byla takto nastudována i Salieriho Škola žárlivých (Divadlo Antonína Dvořáka, 2020). Velké uznání za právě takový koncept Operního studia zaslouží především Eva Dřízgová-Jirušová, vedoucí katedry sólového zpěvu Fakulty umění Ostravské univerzity, mnohaletá vynikající „prvooborová“ sólistická opora ostravské opery v širokém repertoáru lyrického a mladodramatického sopránu a držitelka dvou cen Thálie – za Mimi a Melisandu. Právě ona má díky své dlouhé špičkové kariéře co předávat."
Helena Havlíková
(operaplus.cz, 21. 2. 2022)
 
Nejbližší termíny opery uvedeme 24. února, 3. a 10. března od 19 hodin v Divadle „12“. Srdečně zveme!