DVĚ PŘEDSTAVENÍ BÍLÉHO PÁNA V REŽII ONDŘEJE HAVELKY DO KONCE SEZÓNY!
OPERA / 10.4.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského zve diváky na úspěšnou inscenaci BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ v režii Ondřeje Havelky. Poslední dvě představení v této sezóně uvedeme 19. dubna a 11. května v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Nenechte si ujít jedno z posledních dvou představení komické opery o strašidle satalickém v této sezóně. Opera Jaroslava Křičky podle povídky Oscara Wildea Strašidlo cantervillské vznikla v roce 1929. Wilde postavil proti sobě životní styl moderních Američanů a odcházející zvyky ‚šťastného anglického domova‘, jak jej reprezentuje starobylý zámek, který americký vyslanec koupí i s odvěkým strašidlem. V opeře se změnilo prostředí (Československo po první světové válce), autoři také přidali tehdy aktuální téma: praxi pozemkových úřadů. V zápletce nechyběl ani milostný vztah mezi hrabětem zámku v Satalicích Jiřím a dcerou amerického vyslance Elinor.
 
 
„Je to ojedinělé dílo, které se pohybuje kdesi mezi operou, muzikálem, operetou a melodramem, s mluvenými dialogy i pasážemi přesně synchronizovanými s hudbou, v jehož hudebním jazyce se slévá velmi mnoho vlivů a odkazů. K charakteristice jednotlivých postav a prostředí Křička střídá různé žánry, od romantické opery ve stylu Verdiho, Čajkovského či Smetany přes operetu, lidovou píseň, dechovku až po nepominutelný vliv amerického jazzu, který okouzlil Evropu ve dvacátých letech dvacátého století. K nám se ale dostával jen velmi pozvolna, takže bych v případě Křičkovy opery mluvil spíš o americké taneční hudbě než o jazzu, nicméně v ní najdeme stylizovaný foxtrot, onestep, charleston či black bottom. Právě hudební kontrasty jsou na opeře půvabné a vtipné, takže zaujme i diváka, který by třeba na klasickou operu nikdy nepřišel."
Ondřej Havelka, režisér inscenace
(HRDINOVÁ, Radmila. Právo, 27. 1. 2022, s.19.)
 
Ostravské nastudování BÍLÉHO PÁNA považuje novinářka a recenzentka Helena Havlíková za jednu z nejlepších operních inscenací roku 2021. „Z inscenace skutečně dýchá pohoda prvorepublikových filmů pro pamětníky. Inscenátorům se podařilo vybalancovat křehké hranice mezi červenou knihovnou, revuální pestrostí stylů a ‚vznešenou‘ operou."
Helena Havlíkové
(operaplus.cz, 9. 1. 2022)
 
Poslední dvě reprízy v této sezóně uvedeme 19. dubna a 11. května 2022 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!