POSLEDNÍ DVĚ PŘEDSTAVENÍ OPERY BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ V TÉTO SEZÓNĚ!
OPERA / 18.4.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede v úterý 19. dubna v Divadle Antonína Dvořáka jedno z posledních dvou představení inscenace BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ v této sezóně.

Komická opera Jaroslava Křičky podle povídky Oscara Wildea Strašidlo cantervillské vznikla v roce 1929. Wilde postavil proti sobě životní styl moderních Američanů a odcházející zvyky „šťastného anglického domova", jak jej reprezentuje starobylý zámek, který americký vyslanec koupí i s odvěkým strašidlem. V opeře se změnilo prostředí (Československo po první světové válce), autoři také přidali tehdy aktuální téma: praxi pozemkových úřadů. V zápletce nechyběl ani milostný vztah mezi hrabětem zámku v Satalicích Jiřím a dcerou amerického vyslance Elinor.
 
Foto Martin Popelář
„Režisér Ondřej Havelka zde perfektně zúročil své zkušenosti a znamenitě odstínil typologii jednotlivých postav: vychutnal si úlisnou a zištnou povahu reprezentantů českého politického života, nezapomněl ovšem ani na vystižení lehkomyslné a senzacechtivé rodiny Hollywoodů, která chce satalického ducha věnovat americkému národnímu muzeu. Zděšení přízraku, když zjistí, že se ho lidé už nebojí, nemá prostě chybu. Dialogy ducha s Hollywoodem, jeho manželkou, služebnickou dvojicí Boba a Andulky a Elinor patří k nejpovedenějším situačním scénkám české opery 20. století. Havelka ve své režii uplatnil také své jedinečné taneční zkušenosti. Křičkova opera čerpá mimo jiné i z dobových tanců a kupletů a režisér si dal evidentně s aktéry inscenace hodně záležet na tom, aby jejich pohyb korespondoval s taneční stylizací."
Milan Bátor
(ostravan.cz, 29. 10. 2021)
 
Nenechte si ujít úspěšnou komickou operu v režii Ondřeje Havelky! Soubor opery a strašidlo satalické se těší na Vaši návštěvu 19. dubna a 11. května v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka