NEJZNÁMĚJŠÍ OPERA JULESE MASSENETA MANON V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 22.4.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede ve čtvrtek 28. dubna premiéru opery MANON skladatele Julese Masseneta (1842–1912). Operu uvidí ostravští diváci po 53 letech.
 
Příběh Manon, která touží po velké lásce, ale ještě více po bohatství, přepychu a pohodlném luxusním životě plném zábavy, je adaptací slavného románu abbého Prévosta. Dílo inspirovalo a dodnes inspiruje mnohé tvůrce. V novém a v pořadí čtvrtém ostravském nastudování zazní opera poprvé ve francouzském originále. Hudebně ji nastudoval francouzský dirigent Bruno Ferrandis, režije se ujal Jiří Nekvasil.
 
„Manon od osudné touhy po penězích nezachrání ani čistá láska rytíře des Grieuxe, který jejímu kouzlu neustále propadá. Přes její poklesky a zrady vždy nakonec podlehne jejímu neodolatelnému svůdnému půvabu. A zůstane s ní oddaně jako poslední až do její smrti! Massenetova opera vypráví milostný příběh v šesti zcela kontrastních, velmi výpravných obrazech. Dostáváme se zde před hotel v Amiensu, putujeme do Paříže; tam nejprve navštívíme skromný byt Manon a rytíře des Grieuxe, poté promenádu na Cours le Reina, chrám St. Sulpice, casino v hotelu Transylvania. Manon doprovodíme až na konec jejího krátkého života k poslednímu večeru v přístavu Le Havre. Hudba je barvitá, emotivní a extatická, plná citu i humoru (mnohdy lehce ironického). Je to hudba v prvé řadě krásná, francouzsky lyrická a mimořádně melodická, s řadou dramatických kontrastů, divadelně velmi účinná.“
Jiří Nekvasil, režisér
 
Foto Martin Popelář
Veřejná generální zkouška opery MANON se uskuteční v úterý 26. dubna v 10. hodin. Premiéry 28. a 30. dubna v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!