OHLÉDNUTÍ ZA PREMIÉROU OPERY DVĚ VDOVY – POSLEDNÍ PREMIÉROU TÉTO SEZÓNY!
OPERA / 10.6.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského uvedla ve čtvrtek 9. června v Divadle Antonína Dvořáka poslední premiéru této sezóny – operu DVĚ VDOVY českého klasika Bedřicha Smetany.
 
Soubor opery má za sebou úspěšnou první premiéru opery DVĚ VDOVY v režii slovinského režiséra a zároveň scénografa inscenace Rocca. Druhá premiéra se uskuteční v sobotu 11. června a první repríza v pondělí 13. června od 18.30 hodin. Pondělní reprízou se soubor opery rozloučí s celou svou mimořádně úspěšnou sezónou, v Divadle Antonína Dvořáka odehrajeme poslední představení! Srdečně zveme!
 
Postavu Karoliny ztvárnila při první premiéře sopranistka Lada Bočková, která se divákům představí i v první repríze 13. června, která bude zároveň posledním představením sezóny. Brněnská rodačka, o níž se hovoří jako o jednom z největších pěveckých talentů současnosti, poskytla rozhovor pro kulturní deník ostravan: „Karolina navenek ví, co chce. Je velmi extrovertní a soběstačná, samostatná, jak zpívá v árii, chcete-li. Má ráda věci pod kontrolou, užívá si pozornost a hraje si. A to hlavně s lidmi, což může místy působit až krutě. V jádru je ale dobrá duše a svými manýrami do velké míry zakrývá svoji slabost. (...) Divák, který operu nezná, bude patrně znát jen Karolíninu árii ‚Samostatně vládnu já'. Zpívá ale od začátku až do konce, jen trochu si odpočine ve druhém dějství. Part obsahuje spoustu průtahů, intonačně i technicky velmi náročných míst, rytmických odlišností, a to především v ansámblech. Rozhodně to nejsou melodie, které by takzvaně šly do hlavy. Když jsem se je učila, často jsem si říkala, že to snad ani není možné, aby to Smetana takhle napsal. Všechno ale začne dávat smysl, až se hudba dá dohromady a vy pochopíte, jaký to byl génius."
Lada Bočková, rozhovor s Milanem Bátorem
(ostravan.cz, 9. 6. 2022)
 
Foto Martin Popelář
Při příležitosti poslední premiéry této sezóny poděkoval ředitel divadla Jiří Nekvasil jevištnímu mistru Janu Benkovi za neuvěřitelných 50 let jeho špičkové práce pro naše divadlo! 
 
Za krásné květiny děkujeme společnosti Klia.cz s.r.o
.