UNIKÁTNÍ OPERNÍ FESTIVAL NODO (Dny nové opery Ostrava) NABÍDNE PROGRAM V ŠESTI DNECH!
OPERA / 23.6.2022
Národní divadlo moravskoslezské ve spolupráci s Ostravským centrem nové hudby zve diváky na unikátní 6. bienále operní tvorby 20. a 21. století, které se uskuteční od soboty 25. června do čtvrtku 30. června 2022.
 
Národní divadlo moravskoslezské pořádá s Ostravským centrem nové hudby (New Music Ostrava) další ročník festivalu NODO 2022 (New Opera Days Ostrava / Dny nové opery Ostrava). Letos se bude konat ve dnech 25. až 30. června 2022. Během šesti dní nabídne přehlídka osm nových inscenací ve světových nebo českých premiérách. Návštěvníci festivalu mohou vidět díla světově uznávaných skladatelů Salvatora Sciarrina, Luigiho Nona nebo Petra Kotíka, prostor dává dramaturgie festivalu i mladé generaci – zaznějí díla Matouše Hejla, Miroslava Tótha, Lucie Páchové, Jamese Laytona nebo Judith Berksonové.
 
Program je typickým příkladem toho, jak Ostravské centrum nové hudby koncipuje své festivaly: mistrovská díla a díla etablovaných skladatelů jsou na programu bok po boku se skladbami mladých a někdy i začínajících umělců. Považuji to za jeden z nejvýznamnějších aspektů projektů, které realizujeme nejen v Ostravě,“ říká umělecký ředitel OCNH Petr Kotík a dodává: „Všechny letošní opery mladých skladatelů vznikly pro NODO 2022, některé z nich byly dokončeny před několika dny, nebo se ještě upravují v průběhu zkoušek. To v minulosti nebylo nic zvláštního, i když dnes tato skutečnost děsí většinu manažerů, kteří řídí kulturní instituce po celém světě.
 
Zřejmě technicky nejnáročnější projekt v historii festivalu chystáme na čtvrtek 30. června v Trojhalí Karolina. Dílo PROMETEO. TRAGÉDIE SLYŠENÍ od Luigiho Nona zazní ve scénické realizaci Jiřího Nekvasila a Davida Baziky. Čtyři orchestry se dvěma dirigenty, pěvecký sbor, řada instrumentálních i vokálních sólistů, vypravěči a rozsáhlá elektronická aparatura. Technickou stránku realizuje Otakar Mlčoch se svým týmem. O vyhraněné estetice italského skladatele Luigiho Nona si můžete poslechnout na vlnách Českého rozhlasu Vltava.
 
Více informací o vstupenkách ZDE.