OPERNÍ PREMIÉRY 104. SEZÓNY NÁRODNÍHO DIVADLA MORAVSKOSLEZSKÉHO
OPERA / 11.8.2022
Mottem 104. sezóny Národního divadla moravskoslezského je SVĚTLO PROCHÁZÍ TMOU! Posviťte si s námi na operní premiéry nové sezóny 2022/2023 a vybírejte z našeho bohatého repertoáru!
 
Sezónu 2022/2023 odstartujeme 3. a 4. září 2022 slavnostním GALAVEČEREM K ZAHÁJENÍ SEZÓNY! V jednom večeru se vám představí všechny čtyři soubory v obou našich velkých divadlech! Diváci dostanou jedinečnou možnost zhlédnout a vyslechnout ochutnávky premiér nové sezóny 2022/2023 a aktuálního repertoáru všech čtyř souborů NDM. Večer bude opět patřit k tomu nejlepšímu, co nás v nové sezóně čeká!
 
Připravujeme pro Vás narozeninový GALAKONCERT sólistky operní scény Národního divadla moravskoslezského paní Evy Dřízgové-Jirušové, která 22. července 2022 oslavila své životní jubileum. Program koncertu připomene významné role, kterými se sopranistka nesmazatelně zapsala do historie ostravské opery, ale především ty jejímu srdci nejbližší. Pěvecky jí budou sekundovat přátelé a kolegové z české operní scény a také sbor opery NDM. Narozeninový GALAKONCERT se uskuteční 22. září 2022 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
První operní premiérou nové sezóny bude Smetanova PRODANÁ NEVĚSTA, jedna z nejlepších komických oper světové operní literatury. Naše nová Prodaná nevěsta bude především divadlem, přiznaným, otevřeným, hravým. Inscenaci uvedeme v koprodukci se Slovinským národním divadlem v Lublani a bude nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024. Premiéra 15. prosince 2022 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
V únoru nás opět čeká spolupráce v rámci projektu Operní akademie Ostrava. V jednom večeru představíme dvě výjimečná díla z raných období existence opery. Večer započne Monteverdiho TANCEM NEVDĚČNIC zkomponovaným pro svatbu syna vévody z Mantovy. Druhý titul večera – DIDO A AENEAS – je nejslavnější operou nejen Henryho Purcella, ale i anglického barokního repertoáru obecně. Oba tituly se na naší scéně představí poprvé. Premiéra se uskuteční 10. února 2023 v Divadle „12“ a ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona.
 
Jen o pár dní později uvedeme rovněž dvě opery v jednom večeru, které budou nastudovány v rámci dramatrugického cyklu Opery terezínských skladatelů. Jednoaktové opery skladatele Vitkora Ullmanna ROZBITÝ DŽBÁN a CÍSAŘ ATLANTIDY ANEB ODEPŘENÍ SMRTI uvedeme v českém přebásnění Jaromíra Nohavici.
 
V dubnu se milovníci hudby Richarda Wagnera mohou těšit na velkou romantickou operu z roku 1845 TANNHÄUSER. Národní divadlo moravskoslezské dílo prvně uvedlo v roce 1924 a na operní scénu se ve své již páté inscenaci vrací po více než padesáti letech. Tuto operu uvádíme zároveň k připomenutí 210. výročí skladatelova narození.
 
Na samém konci sezóny uvedeme premiéru další opery Bedřicha Smetany – operu o třech dějstvích s heroickým námětem DALIBOR. Inscenace vznikne v koprodukci s Divadlem J. K. Tyla v Plzni a bude nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024.
 
Vážení diváci, těšíme se na Vaši návštěvu v sezóně 2022/2023!