POSLEDNÍ DVĚ PŘEDSTAVENÍ BÍLÉHO PÁNA V REŽII ONDŘEJE HAVELKY V TÉTO SEZÓNĚ!
OPERA / 19.1.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede v této sezóně poslední dvě představení úspěšné inscenace v režii Ondřeje Havelky BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ!
 
„Je to ojedinělé dílo, které se pohybuje kdesi mezi operou, muzikálem, operetou a melodramem, s mluvenými dialogy i pasážemi přesně synchronizovanými s hudbou, v jehož hudebním jazyce se slévá velmi mnoho vlivů a odkazů. (...) Právě hudební kontrasty jsou na opeře půvabné a vtipné, takže zaujme i diváka, který by třeba na klasickou operu nikdy nepřišel. (...) Libreto vzniklo podle satirické povídky Oscara Wildea Strašidlo cantervillské, v níž jde o prodej zámku lorda Cantervilla se starobylým strašidlem americkému vyslanci Hiramovi B. Otisovi a jeho rodině. Libreto Křičkovy opery ale přesunulo příběh z viktoriánské Anglie na zámek Satalice, což je obec u Prahy, kde mimochodem žádný zámek není. Vznikl příběh, v němž se střetává americká pragmatická a materialistická civilizace s českým, trochu zaostalým venkovem, avšak upřímného srdce. Ladění příběhu připomíná atmosféru meziválečných filmů pro pamětníky, což je, jak doufám, i atmosféra, kterou navozuje naše inscenace a jež je daná jistou naivitou libreta. A protože Křičkova opera na rozdíl od Wildea akcentuje i milostné vzplanutí hraběte Jiřího ze Satalic k Elinor, dceři amerického vyslance Mr. Hollywooda, je zaděláno i na šťastný konec. Vše se nese v lehké nadsázce, protože český smysl pro humor je svou ironií blízký britskému."
Ondřej Havelka, režisér inscenace
 
Foto Martin Popelář
Nenechte si ujít jedno z posledních dvou představení v této sezóně! Operní komedie diváky pobaví i postraší ve středu 25. ledna 2023 a ve středu 8. února 2023 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!