ÚNOROVÁ PREMIÉRA OPERNÍHO BAROKNÍHO VEČERA! DVĚ OPERY VE DVOU PROSTORECH V JEDNOM VEČERU
OPERA / 27.1.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského připravuje premiéru barokního večera, který bude složen ze dvou oper. TANEC NEVDĚČNIC (Il ballo delle ingrate) a DIDO A AENEAS (Dido and Aeneas).
 
Operu Dido a Aeneas jsem poznal před více než třiceti lety a doslova jsem si ji zamiloval. Hudební jazyk Henryho Purcella je naprosto jedinečný, je to naprosto originální hudba neskutečné krásy. Vše pak spolu s osudem směřuje k podmanivé závěrečné árii, v níž se hlavní hrdinka Dido se smutkem a nářkem loučí se životem. (...) Tento operní večer však zahájíme nejprve v Divadle „12“, kde v Monteverdiho Tanci nevděčnic navštívíme spolu s bohyní Venuší a jejím synem Amorem předsíň podsvětí. Jeho vládce jim na jejich prosby předvede ženy, které na světě odpíraly mužům lásku. Pro varování jejich následnic.Poslední lásku, zradu a tragický konec královny a zakladatelky bájného Kartága pak po přestávce společně prožijeme o patro výše, ve slavnostním sále."
Jiří Nekvasil, režísér inscenace
 
Dido a Aeneas
Tanec nevděčnic, foto Martin Popelář
Program večera:
18.15 hodin – dramaturgický úvod k inscenacím v kavárně Národní dům
19 hodin – začátek představení inscenace Tanec nevděčnic v Divadle „12“
19.50 hodin – přestávka – přesun do kavárny Národní dům
20.30 hodin – začátek představení inscenace Dido a Aeneas ve slavnostním sále Táni Hodanové
21.30 hodin – konec představení
 
Inscenace je realizována v rámci Operní akademie Ostrava (OAO), společného projektu opery Národního divadla moravskoslezského a Fakulty umění Ostravské univerzity.
 
Premiéry obou barokních oper se uskuteční 9. února 2023 v 19 hodin v Divadle „12“ a ve slavnostním sále Táni Hodanové v Divadle Jiřího Myrona.