ČTVRTEČNÍ PREMIÉRA DVOU OPER VIKTORA ULLMANNA V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 13.2.2023
Soubor opery Národního divadla moravskoslezského uvede ve čtvrtek 16. února 2023 v Divadle Antonína Dvořáka premiéru dvou jednoaktových oper těšínského rodáka Viktora Ullmanna.
 
Obě díla mají podobný námět: moc a její zneužití. ROZBITÝ DŽBÁN je groteskou o samolibosti byrokracie a skladatel Ullmann ji napsal ještě před deportací do Terezína v roce 1942. Druhou operu CÍSAŘ ATLANTIDY aneb ODEPŘENÍ SMRTI o světovládci, kterého přestane poslouchat Smrt, pak vytvořil až v táboře v roce 1944. Premiéru měla obě díla až dlouho po válce. Císař Atlantidy patří přitom od své světové premiéry v Amsterodamu v roce 1975 k nejčastěji hraným operám českých skladatelů ve světě vůbec! Obě libreta byla původně německá a pro Národní divadlo moravskoslezské je česky přebásnil Jaromír Nohavica. Inscenaci uvádíme v češtině s českými a anglickými titulky jako další počin volné řady Opery terezínských skladatelů.
 
Foto Martin Popelář
Pro jeviště Divadla Antonína Dvořáka opery režijně i scénicky připravil slovinský tvůrce Rocc. „Obě díla pojednávají o zneužitelnosti společenských systémů. V případě Rozbitého džbánu jde o ukázku zkorumpované dekadentní justice. V groteskním Císaři Atlantidy jde pak o zneužití mocenských politických situací, které dokáží vést až k absurdním válkám, zde až k válce všech proti všem. Přes těžké téma a těžký osud skladatel věřil v naději, věřil v lidstvo. Obě opery jsou tak nejen zrcadlem lidské společnosti, ale dávají i naději, že budoucnost dokáže být lepší a světlejší,“ vyznal se režisér.
 
 
Inscenace oper Viktora Ullmanna je realizována v koprodukci s Národním divadlem v rámci projektu Musica non grata s podporou Velvyslanectví Spolkové republiky Německo Praha.