OHLÉDNUTÍ ZA PREMIÉROU OPER VIKTORA ULLMANNA
OPERA / 17.2.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského uvedla ve čtvrtek 16. února 2023 premiéru děl Viktora Ullmanna ROZBITÝ DŽBÁN a CÍSAŘ ATLANTIDY.
 
Režie se ujal slovinský tvůrce Rocc, hudebního nastudování Jakub Klecker. Obě libreta byla původně německá a pro Národní divadlo moravskoslezské je česky přebásnil Jaromír Nohavica. Obě díla hrajeme v češtině s českými a anglickými titulky jako další počin volné řady Opery terezínských skladatelů. Inscenaci uvádíme v koprodukci s Operou Národního divadla v Praze v rámci jejich projektu Musica non grata za finanční podpory Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze. Čtvrteční premiéry se zúčastnili také umělecký šéf opery ND Per Boye Hansen a jeho kolegové.
 
Foto Martin Popelář
Rozbitý džbán je groteska o samolibosti byrokracie a Ullmann ji napsal ještě před deportací do Terezína v roce 1942. Opera Císař Atlantidy aneb Odepření smrti je o světovládci, kterého přestane poslouchat Smrt. Byla napsána až v táboře v roce 1944. Premiéru měla díla až dlouho po válce. Císař Atlantidy patří přitom od své světové premiéry v Amsterodamu v roce 1975 k nejčastěji hraným operám českých skladatelů ve světě vůbec! Druhou premiéru uvedeme 18. února 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. První repríza se uskuteční 23. února 2023. Srdečně zveme!