OPERY VIKTORA ULLMANNA SKLÍZÍ ÚSPĚCH I U ZAHRANIČNÍ ODBORNÉ KRITIKY!
OPERA / 28.3.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského uvádí dvě jednoaktové opery Viktora Ullmanna ROZBITÝ DŽBÁN a CÍSAŘ ATLANTIDY. Nenechte si ujít tento mimořádný operní zážitek, který sklízí úspěchy u odborné kritiky nejen z České republiky...
 
Rozsáhlý projekt nazvaný „Musica non grata“, který v roce 2020 koncipovalo Národní divadlo v Praze za podpory Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v České republice představuje lyrická díla autorů, kteří byli téměř všichni židovského původu a kteří byli nejen z tehdejšího Československa, ale i Maďarska, Rakouska, Německa a dalších evropských zemí. Nacistický režim je označoval za „degeneráty“. Některým se podařilo emigrovat do Spojených států a pokračovat v hudební kariéře, jiní, jako Erwin Schulhoff a Viktor Ullmann, zemřeli v německých koncentračních táborech. Tento velmi vítaný pražský program, o němž se ve Francii zřejmě příliš nepsalo, pokračoval v únoru 2023 v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě dlouho očekávaným uvedením dvou oper Viktora Ullmanna, skladatele, který byl po deportaci do terezínského tábora zavražděn v Osvětimi. Jeho nejznámější opera (i když byla znovuobjevena až v roce 1975) je svého druhu satirické a metafyzické drama: Císař Atlantidy (Der Kaiser von Atlantis), které Ullmann zkomponoval v terezínském ghettu krátce před svou smrtí. Druhou je poměrně divoká komedie Rozbitý džbán (Der zerbrochene Krug).
 
 
(...) Dohromady představují rozsáhlý bohatý portrét skladatele Viktora Ullmanna, ve kterém se zrcadlí kontrastní stránky jeho osobnosti a široká škála hudebních nástrojů. Této dvojité inscenaci propůjčili svůj talent vynikající umělci v podobě pohotového a precizního hudebního nastudování mladého dirigenta Maroše Potokára a režie plná jemnosti, poetiky a dravosti Slovince Roka Rappla, známého jako Rocc, bývalého uměleckého ředitele Slovinské národní opery, který uvedl již více než šedesát divadelních a operních inscenací. Vysoce angažovaný, sehraný a talentovaný tým pěvců se postaral o výjimečný večer, který vzdal hold Viktoru Ullmannovi, tragické postavě české hudební historie, jehož tvorbu v Ostravě představili a oslavili naprosto dokonale.
 
Nenechte si ujít vyjímečné představení dvou jednoaktových oper. Nejbližší reprízu uvedeme v pátek 31. března v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!