NOVÝ PODCAST NDM S DIRIGENTEM ROBERTEM JINDROU
OPERA / 12.8.2023
„Dalibor je z mého pohledu nejlepší Smetanova opera. Je to hudba, která posouvá vývoj české opery zásadním způsobem..." Poslechněte si nový podcast NDM, ve kerém si moderátor Vít Roleček popovídal s dirigentem Robertem Jindrou.
 
Smetanovský operní cyklus, který je připravován pro oslavu jubilea – 200 let od narození Bedřicha Smetany, vznikal v době, kdy jsem byl povolán do Ostravy jako nový hudební ředitel opery, takže kruh se Daliborem uzavírá,” říká dirigent Robert Jindra, který se do Ostravy vrátil po 9 letech, aby zde se souborem opery NDM nastudoval Dalibora Bedřicha Smetany. V rozhovoru s Vítem Rolečkem neskrývá svůj patriotismus, okouzlení touto operou a radost z návratu do Ostravy. „Velmi mě těší, že mohu být součástí takto významného projektu,” dodává dirigent. Robert Jindra stál u nás v Ostravě spolu s ředitelem NDM Jiřím Nekvasilemu u zrodu Smetanovského operního cyklu 2024. V roce 2014 společně uvedli Čertovu stěnu
 
Absolvoval Pražskou konzervatoř v oborech klasický zpěv a dirigování. V letech 2010–14 byl hudebním ředitelem opery Národního divadla moravskoslezského, kde nastudoval např. Smetanovu Čertovu stěnu, Dvořákovu Armidu, Janáčkovu Její pastorkyni a Věc Makropulos, Wagnerova Lohengrina, Verdiho Falstaffa a mnoho dalších titulů. Řadu let působí také v zahraničí. Od sezóny 2022/2023 je novým hudebním šéfem Opery Národního divadla v Praze.