ZÁŘIJOVÝ OPERNÍ PROGRAM V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 24.8.2023
Soubor opery vstoupí do 105. sezóny 13. září 2023 operou Bedřicha Smetany DALIBOR, která byla nastudována v rámci Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024. V září také uvedeme velkou romantickou operu Richarda Wagnera TANNHÄUSER.
 
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede v září dva tituly v Divadle Antonína Dvořáka. Prvním z nich je opera DALIBOR: „Vedle bravurních sólových výstupů je nutno vyzdvihnout také operní sbor Jurije Galatenka, jenž se skvělou dikcí ovládl sborové části, a zvuk mužských pasáží působil místy až omračující silou. Orchestr pod dirigentskou taktovkou Roberta Jindry, hudebního ředitele Opery Národního divadla, hrál rovněž výborně. Pracoval velmi plasticky s dynamikou, na kterou je obzvláště toto dílo velmi citlivé, a v hutné orchestrální instrumentaci, podtržené žesťovými fanfárami realizovanými z balkónu, poskytoval zároveň dostatečný zvukový prostor sólovým pěveckým i instrumentálním vstupům. (...) Ostravská inscenace sklidila oprávněné ovace a dává tušit, že ambiciózní plán souborného uvedení Smetanovského operního cyklu v krátkém časovém sledu dvou měsíců března a května v roce 2024, jehož se Národní divadlo moravskoslezské jako jediný operní dům na světě ujme, bude představovat nejen důstojný, ale také unikátní příspěvek ostravské hudební scény do oslav Roku české hudby." Blanka Hrubá (Operaplus.cz, 24. 6. 2023). Operu uvedeme 13. a 22. září 2023 od 18.30 hodin.
 
Velká romantická opera Richarda Wagnera TANNHÄUSER je na repertoáru souboru opery od dubna. V září ji uvedeme hned dvakrát, a to 19. a 23. září 2023 od 18 hodin. „Ostravský orchestr pečlivě a především k emocím vedený Markem Šedivým prokázal vysokou interpretační kvalitu, v přesných nástupech, v souhře nástrojových skupin i jednotlivých hráčů zahrál symfonickou báseň dynamicky a přitom uměřeně, se zvukovou noblesou, kterou udržel po celé představení. Výtečné hudební nastudování stvrdil sbor, zní také z hlediště a mohutný závěrečný hymnus završil z prvního balkonu. (...) V Ostravě vznikla inscenace vycházející z dobrých inscenačních tradic, vystačí s běžným jevištním aparátem, ale znovu a v dnešním světě promýšlí symbolický příběh. A vyrovnává se s Wagnerovou hudbou, kterou u nás stále běžně nehrajeme, po čertech dobře.“ Josef Herman, (Divadelní noviny.cz, 5. 5. 2023).