OPERA DALIBOR BEDŘICHA SMETANY V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 5.9.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského otevírá svou sezónu dvěma představeními inscenace DALIBOR, kterou uvede 13. a 22. září 2023 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Libreto opery DALIBOR volně inspirované známou českou pověstí o rytíři Daliborovi z Kozojed nabídl Bedřichu Smetanovi přítel z Umělecké besedy Josef Wenzig. Skladatel tak do rukou dostal první skutečně dramatický text, na jehož základě vytvořil pro český operní repertoár novou kapitolu heroických námětů. Tragický příběh rytíře motivovaného ve svém jednání ctností přátelské věrnosti byl za Smetanova života přijímán poněkud rezervovaně, avšak již krátce po skladatelově smrti začal nabývat na popularitě a vedle Prodané nevěsty je Dalibor dokonce nejhranější mistrovou operou na zahraničních scénách. Současná inscenace Národního divadla moravskoslezského vznikla v koprodukci s Divadlem J. K. Tyla v Plzni a jde v pořadí již o čtrnácté ztvárnění tohoto díla na naši scéně. Hudebního nastudování se ujal ředitel Opery Národního divadla v Praze Robert Jindra a režie ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Martin Otava.
 
Foto Martin Popelář
Inscenace je nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024.
 
Národní divadlo moravskoslezské připomene ve spolupráci s Janáčkovou filharmonií Ostrava výročí narození i úmrtí Bedřicha Smetany. Jako jediný operní dům na světě uvede ve vlastním nastudování všech osm dokončených skladatelových oper v rámci Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024. Cyklus divákům nabídneme ve dvou kompletních uvedeních: od 2. března (den 200. výročí narození) do 10. března a od 4. května do 12. května (den 140. výročí úmrtí) 2024. Balíček SMETANA2024 nabízí zvýhodnění – 20 % při zakoupení 4 a více vstupenek na 4 a více představení z březnového a květnového provedení cyklu. Lze kombinovat březnová a květnová představení. Pro seniory a držitele karet ITIC, ISIC a ZTP zůstává v platnosti jejich obvyklé zvýhodnění 50 %. Vstupenky můžete zakoupit na www.ndm.cz v programu měsíce březen/2024 a květen/2024 přes ikonu balíčku SMETANA2024.