OHLÉDNUTÍ ZA PREMIÉROU OPERY PŘÍHODY LIŠKY BYSTROUŠKY
OPERA / 10.6.2024
Opera Národního divadla moravskoslezského uvedla ve čtvrtek 6. června a v sobotu 8. června 2024 v Divadle Antonína Dvořáka premiéry opery PŘÍHODY LIŠKY BYSTROUŠKY. Gratulujeme!
 
Foto Martin Popelář
Premiéra opery Příhody lišky Bystroušky přichází na jeviště NDM u příležitosti čtyř jubileí. Je připomínkou 170. výročí narození Leoše Janáčka, 100. výročí světové premiéry, která proběhla v Brně, třicetiletého odstupu od svého posledního uvedení v Ostravě a také oslavou 30. výročí založení dětského Operního studia NDM, ke kterému dala podnět. Realizace této jedné z nejoblíbenějších Janáčkových oper byla tentokrát vložena do rukou izraelského choreografa Itzika Galili a hudebně se jejího nastudování ujal Marek Šedivý, hudební ředitel ostravské opery. (...) Galiliho pojetí Lišky Bystroušky zachovává poetiku díla, přičemž klade primárně důraz na Janáčkův záměr vyjádření propojenosti světa lidí a přírody, který naplňuje metaforickým jazykem pohybu, prošpikovaným tu dojemnou hloubkou, tu hravostí a humorem. Tanec, který je jedním z klíčových nositelů významu tohoto přestavení, tak dodává nejen potřebnou dynamiku hemžení, ale je také výrazovým prostředkem, který slouží k charakteristice postav podtržení jejich lidských vlastností a k vyjádření jejich emocí. Přestože v představení získala pro tradiční diváky baletní složka nezvykle významné místo, nebylo to na úkor hudební roviny. (...) Velká gratulace patří rovněž sólistům a členům Operního studia NDM pod vedením Lenky Živocké a sboristům NDM pod vedením Jurije Galatenka." Blanka Hrubá (operaplus.cz, 9. 6. 2024).
 
První a zároveň poslední představení v této sezóně uvedeme 18. června 2024 v 18.30 hodin. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury.