OPERA
William William
Petr Kotík
Premiéra 27.6.2016, 20:30 hodin
Důl Hlubina
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

William William - Premiéra 27.6.2016

Petr Kotík

Premiéra 27.6.2016, 20:30 - Důl Hlubina

Taneční opera s texty Shakespeara, Picassa a Nathalie Babel

logoInformace

 Představení je součástí festivalu NODO / Dny nové opery Ostrava 2016

 
William William je „taneční operou“, představující typ hudebního divadla, kde je jevištní akce postavena výhradně na tanci. Zpěváci a vypravěč tvoří součást hudební složky společně s instrumentalisty (houslové duo) a nevystupují na scéně. Jevištní dění založené na tanci není proto jednoznačné a má významovou neurčitost. Ústředním tématem opery jsou nepředvídatelné zlomy v lidském životě, které jsou vždy osudově katastrofální. Libreto je inspirováno Shakespearovou tragédií Timon Athénský s přidáním několika citátů Pabla Picassa. Text vypravěče vychází z části pamětí Nathalie Babel, dcery ruského básníka Isaaca Babela.

30 minut před představením se koná úvod k operám s autory a /nebo inscenačním týmem

 
Od raného počátku své hudební dráhy dělí skladatel, dirigent a flétnista Petr Kotík (1942) svůj čas mezi kompozici a koncertní činnost. Přestože studoval kompozici – zprvu soukromě u Vladimíra Šrámka a Jana Rychlíka v Praze a později na Vídeňské akademii, dá se říct, že jako skladatel je Kotík samoukem. Kotíkova skladatelská strategie by se dala přirovnat k systému hry, ve kterém se střídá náhoda s řízenými postupy. Od konce roku 1969 žije v USA, kde se stal, speciálně v New Yorku, důležitou osobností hudebního života. 

V česko-anglické verzi 

Pořádá Ostravské centrum nové hudby ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským.

 
 

 

logoRealizační tým
Libreto
Dirigent
Choreografie
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
27.6.201620:30Důl HlubinaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Isabelle Ayers (Tanec), Giordano Bozza (Tanec), Rei Masatomi (Tanec), Alma Samimi (Kurtizána), Markus Hollop (Přítel), Adrian Rosas (Timon), Colin Fuller (Tanec), Matilda Sakamoto (Tanec)
Foto: Martin Popelář
Markus Hollop (Přítel), Adrian Rosas (Timon), Colin Fuller (Tanec)
Foto: Martin Popelář
Isabelle Ayers (Tanec), Rei Masatomi (Tanec), Giordano Bozza (Tanec), Miroslava Georgievová (Vypravěčka), Matilda Sakamoto (Tanec)
Foto: Martin Popelář
Alma Samimi (Kurtizána), Rei Masatomi (Tanec), Giordano Bozza (Tanec), Colin Fuller (Tanec), Adrian Rosas (Timon), Isabelle Ayers (Tanec)
Foto: Martin Popelář
Alma Samimi (Kurtizána), Markus Hollop (Přítel), Rei Masatomi (Tanec), Colin Fuller (Tanec), Giordano Bozza (Tanec), Isabelle Ayers (Tanec)
Foto: Martin Popelář
Rei Masatomi (Tanec), Colin Fuller (Tanec), Matilda Sakamoto (Tanec), Alma Samimi (Kurtizána), Markus Hollop (Přítel), Adrian Rosas (Timon), Isabelle Ayers (Tanec), Giordano Bozza (Tanec)
Foto: Martin Popelář
Giordano Bozza (Tanec), Isabelle Ayers (Tanec), Colin Fuller (Tanec), Matilda Sakamoto (Tanec), Alma Samimi (Kurtizána), Markus Hollop (Přítel), Adrian Rosas (Timon)
Foto: Martin Popelář
Colin Fuller (Tanec)
Foto: Martin Popelář
Isabelle Ayers (Tanec), Giordano Bozza (Tanec)
Foto: Martin Popelář
Colin Fuller (Tanec), Matilda Sakamoto (Tanec)
Foto: Martin Popelář
logoSouvisející