UČÍME (SE) DIVADLEM – UNIKÁTNÍ PROGRAM PRO UČITELE
14.2.2020
Ateliér pro divadelní vzdělávání při Národním divadle moravskoslezském nabízí od konce února učitelům českého jazyka a literatury atraktivní program s názvem UČÍME (SE) DIVADLEM. ►
 
Učitelé mohou postupně do konce roku vidět v divadlech v kraji inscenace devíti děl světových dramatiků nebo divadelní adaptace románů či jiných literárních děl, probrat je s tvůrci inscenací a poté rozebrat na seminářích. Žákům a studentům pak mohou poskytnout atraktivnější a zasvěcenější pohled, mohou s nimi hledat i jiné cesty reflexe děl světové literatury.
 
Jako první je v plánu na konci února návštěva představení inscenace Kytice Karla Jaromíra Erbena ve Slezském divadle v Opavě. Do konce sezóny navštíví účastníci ještě čtyři další představení. „Zajišťujeme výhodné vstupenky, které už mají učitelé přímo v ceně kurzovného, a jednotlivá představení budeme poté diskutovat v divadlech s tvůrci inscenace (uměleckým šéfem souboru, režisérem nebo dramaturgem) a pak rozebírat na našich společných seminářích,“ upřesnila lektorka Sylvie Vůjtková s tím, že program časově nezasáhne do výuky. Všechny aktivity jsou v plánu v podvečerních a večerních hodinách, návštěvy divadel v běžné hrací době představení.
 
Kapacita kurzu je omezená a už po prvním ohlášení je ze dvou třetin naplněna. Zbývá posledních několik míst. „Cena kurzu je dotovaná, jsou v ní zahrnuty vstupenky i všechny aktivity a některým pedagogům jej dokonce uhradí přímo jejich škola,“ těší Sylvii Vůjtkovou. Informace jsou v sekci ATELIÉR, je možné je získat také přímo u lektorky (sylvie.vujtkova@ndm.cz, 773 886 019). Uzávěrka přihlášek je už 20. února tak, aby organizátoři mohli zajistit potřebný počet vstupenek v divadlech včas. (šs)