VERDIHO OPERA NABUCCO V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 13.10.2021

Opera Národního divadla moravskoslezského uvede do konce tohoto roku Verdiho operu NABUCCO ve čtyřech představeních.

Nenechte si ujít podzimní reprízy této slavné opery v režii Jiřího Nekvasila, která je replikou inscenace prvního ostravského nastudování z roku 1968, kdy operu režíroval Miloslav Nekvasil a jevištní výpravu vytvořil scénograf Vladimír Šrámek. Současná inscenace vyjádřuje úctu dvěma tvůrcům, kteří svou společnou prací v letech 1960–1990 zanechali v dějinách ostravské opery výraznou stopu.
 
„Také během druhého premiérového uvedení se potvrdilo, že nastudování dirigenta Adama Sedlického vychází z promyšleného a dramaticky efektivního pojetí. Interpretace orchestru zaujala rytmickou sehraností (uznání si zaslouží bicí sekce) a pěknými instrumentálními výkony. Za pozornost stojí dynamická souvztažnost orchestru, která korespondovala s hlasy sólistů. Významnou funkci v této opeře zastává sbor. Opět se potvrdilo, že sbor Národního divadla moravskoslezského je ryzím zlatem a chloubou české operní sborové scény. Tak soustředěný, barevně lahodný a dynamicky působivý výkon lze slyšet pouze, když jsou přítomny následující faktory: vynikající vedení, za nímž stojí nezastupitelný Jurij Galatenko, a dále obrovská chuť všech zúčastněných dělat kvalitní divadlo s láskou a pokorou vůči uměleckému kumštu i divákům."
Milan Bátor
(ostravan.cz), 14. 9. 2020
 
Foto Martin Popelář
 
Příběh o babylonském zajetí Židů uvedeme 14. a 16. října, 9. listopadu a 15. prosince od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.