OPERA NABUCCO VE SVÉ POSLEDNÍ LETOŠNÍ REPRÍZE
OPERA / 13.12.2021
Soubor opery Národního divadla moravskoslezského naposledy v tomto roce uvede operu NABUCCO. Diváci se mohou těšit na Maidu Hundeling v titulní roli Abigail.
 
Opera o čtyřech dějstvích z roku 1842 Nabucco skladatele Giuseppe Verdiho je v historii souboru opery Národního divadla moravskoslezského teprve jeho čtvrtým nastudováním. Současná inscenace sklízí úspěchy a soubor opery ji v tomto roce uvede ještě 15. prosince od 18.30 hodin v Divadle Antonín Dvořáka.
 
Foto Martin Popelář
 
Maida Hundeling je stále excelentní představitelkou náročné role mocichtivé Abigail. (...) Abych zmínila jen ty největší role, k nimž v případě Nabucca ovšem patří i sbor, jehož výkon byl pod vedením Jurije Galatenka strhující a dovršil vysokou úroveň hudebního nastudování, kterou premiéře se zaujatě hrajícím orchestrem vtiskl Adam Sedlický. Vedle otázky po smyslu obnovy desetiletí starých inscenací se ta další vztahuje k načasování takové repliky a jejímu výběru ve vztahu k aktuálnímu dramaturgickému kontextu. Ostravský Nabucco byl dosud uveden v Ostravě jen ve třech nastudováních s derniérou toho posledního v režii Michaela Taranta v roce 2016. Obnovená inscenace je ovšem upřímným holdem nejen výtvarníkovi Vladimíru Šrámkovi, který s ostravským divadlem spojil čtyři desetiletí svého profesního života, ale i poctou syna, režiséra Jiřího Nekvasila, svému otci, také opernímu režisérovi Miloslavovi Nekvasilovi, který se letos dožívá úctyhodných devadesátin a právě v tandemu se Šrámkem formoval ostravskou operu v letech 1960-90."
Helena Havlíková
(operaplus.cz, 11. 10. 2020)
 
 
Nenechte si ujít poslední letošní reprízu. V hlavních rolích se Vám představí Maida Hundeling, Aleš Jenis, Alžběta Vomáčková, Luciano Mastro a František Zahradníček. V roce 2022 operu uvedeme v nejbližších termínech 4. ledna a 4. února.