STRAŠIDLO SATALICKÉ V REŽII ONDŘEJE HAVELKY JIŽ 20. A 25. LEDNA!
OPERA / 16.1.2022
Přijďte do Divadla Antonína Dvořáka, kde se 20. a 25. ledna bude prohánět strašidlo satalické...náš BÍLÝ PÁN, úspěšná prvorepubliková opera v režii Ondřeje Havelky!
 
V operní bilanci za rok 2021 se recenzentka a novinářka Helena Havlíková zaměřila na sólové výkony, které ji nejvíce utkvěly. A ostravskou inscenaci BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ zařadila mezi TOP3 inscenace, které ze čtyřiceti operních titulů zhlédla za uplynulý rok po celé republice.
 
„Z nejmladší pěvecké generace se velmi slibně rozvíjí talent Doubravky Součkové. Ta se zaskvěla svým jiskřivým pohyblivým sopránem hlavně jako Musetta v brněnské Bohémě nebo jako po americku emancipovaná energická Elinor v ostravské inscenaci Křičkovy operní satiry Bílý pán. (...) Typ milovníka jak z prvorepublikových filmů přesně vystihl Josef Moravec jako nesměle, leč po objektu své touhy vytrvale prahnoucí majitel zámku se strašidlem v ostravské inscenaci Křičkova Bílého pána.
 
Foto Martin Popelář
(...) V opeře Jaroslava Křičky Bílý pán aneb těžko se dnes duchům straší dirigent David Švec a režisér Ondřej Havelka se všemi ostatními inscenátory a sólisty nápaditě znovuobjevili operu, z níž se po inscenačním boomu v sérii zahraničních provedení na počátku 30. let minulého století stalo jen slovníkové heslo. A ukázali, s jakou nápaditostí se česká hudba na přelomu 20. a 30. let i prostřednictvím Jaroslava Křičky důvtipně vyrovnávala s multižánrovým kvasem meziválečné doby. Z inscenace skutečně dýchá pohoda prvorepublikových filmů pro pamětníky. Inscenátorům se podařilo vybalancovat křehké hranice mezi červenou knihovnou, revuální pestrostí stylů a „vznešenou“ operou. (...) A pro tuto bilanci z hlediska inscenací ještě přidejme Denisu Bílou a Václava Čížka, kteří služebnou Andulku a amerického černošského sluhu Boba jako subretní pendant k hlavní milenecké dvojici, „vystřihli“ nejen s pěveckým i hereckým vtipem, ale i s muzikálově zvládnutými tanečními čísly. Jiří Hájek obsáhl jak majestátní vstup Ducha hraběte Kazimíra s patetickou hamletovskou otázkou „být či nebýt“, tak nadsázku trpké deziluzi z toho, jak obtížné je strašit, když se nikdo nebojí."
Helena Havlíková
(operaplus.cz, 9. 1. 2022)
 
Foto Martin Popelář
Bílý pán postraší diváky Národního divadla moravskoslezkého 20. a 25. ledna od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.