POSLEDNÍ TŘI PŘEDSTAVENÍ OPERY LA TRAVIATA V TÉTO SEZÓNĚ
OPERA / 27.1.2022
Nejhranější operu světa LA TRAVIATU podle románu Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi uvedeme do konce sezóny pouze ve třech představeních v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Soubor opery Národního divadla moravskoslezského zve diváky na nejhranější operu světa LA TRAVIATU v režii Bohuslavy Kráčmarové. V hlavní roli se Vám 1. února v 18.30 makedonská sopranistka Milena Arsovska. Další dvě představení uvedeme 5. a 27. března 2022.
 
„Co říct k jedné z nejznámějších a nejuváděnějších oper, La traviatě? Především to, že mě na její ženské hlavní roli vždy překvapovala a uchvacovala její dvojí tvář. Je lehkomyslnou kurtizánou, vydržovanou ženou, která si přeje jen povrchně si užívat, ale také hluboce milující dívkou, která ani nedoufá, že ji může v jejím nemocí limitovaném životě takové láskyplné obdarování potkat. Inspirace ke svému pojetí jsem hledala zaujata hlavním tématem lásky prodejné ženy. Toto kontroverzní téma začíná u novely Manon Lescaut Abbého Prévosta (1731), pokračuje v samotné předloze k opeře – romantickém, autobiograficky založeném románu Alexandra Dumase mladšího Dáma s kaméliemi (1848) a vrací se k němu i Vítězslav Nezval ve svém dramatu Manon Lescaut (1940). Nezvalovo „Ó rděte se, rděte cudností kamélie ubohé Margueritty“ je výstižným vyjádřením hanby prodejné ženy a zároveň její duševní cudnosti.
 
(...) Přestože se historicko-společenské souvislosti již změnily, pocity ženy jsou však věčné. Ženy toužící po štěstí, sužované nemocí, nacházející největší potěšení v pocitu milovat a být milována navzdory bolesti a oběti, které jí láska přináší, ale které ji také povznášejí do výšin ušlechtilosti."
 
Bohuslava Kráčmarová, režisérka
Z programu k inscnenaci
 
Na webových stránkách NDM si můžete polechnout nový podcast s režisérkou inscenace, která se rozpovídala nejen o La traviatě, ale i o své cestě biochemické laborantky k operní režii.
Všechny podcasty NDM naleznete na stránce podcast.ndm.cz.