V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA UVEDEME JEDNOAKTOVOU OPERU SVADBA (Svatba)
OPERA / 11.3.2022
Jednoaktová opera srbsko-kanadské autorky Any Sokolović byla uvedena v české premiéře v srpnu roku 2020 v rámci bienále festivalu NODO/Dny nové opery Ostrava. Operu nyní mimořádně vracíme na jeviště v jediném představení – 22. března v Divadle Antonína Dvořáka ve 20 hodin.
 
Skladatelka Ana Sokolović je významnou osobností soudobé hudby, je respektována a uznávána v Kanadě i na mezinárodním poli. Opera napsaná pro šest ženských hlasů bez orchestrálního doprovodu osobitým způsobem zpracovává rituály, které před svatbou provozují srbské dívky. Jedná se o stylizovanou podobu loučení se svobodou, jehož součástí jsou veselá i napjatá očekávání, kamarádky věrné i hádavé, radost i smutek a velká touha. Dílo nastudoval sbormistr souboru opery Národního divadla moravskoslezského Jurij Galatenko a režie se ujal Jiří Nekvasil. Scénu vytvořil David Bazika, kostýmy Marta Roszkopfová. Opera byla uvedena v létě roku 2020 v rámci bienále festivalu NODO (Dny nové opery Ostrava) ve spolupráci s Ostravským centrem nové hudby.
 
Foto Martin Popelář
„Svatbu výborně nastudoval ostravský sbormistr Jurij Galatenko. Šest zpěvaček - Markéta Schaffartzik, Patrícia Smoľáková, Eva Marie Kořená, Ivana Ambrúsová, Lucie Hubená a Tetiana Hryha - zazpívalo komplikované dílo jako tu nejjednodušší věc na světě, bez námahy, přesně a s pěknými jevištními akcemi navíc. Režisér Jiří Nekvasil vytvořil živé představení s jednoduchou, ale fantasticky působivou, plynulou proměnou kostýmů z černých na bílé. Nebylo by vůbec marné, kdyby si ostravská opera podržela Svatbu v repertoáru pro občasné komorní uvedení."
Boris Klepal
(aktuálně.cz, 29. 8. 2020)
 
Jednoaktovou operu mimořádně uvedeme v Divadle Antonína Dvořáka, a to v úterý 22. března ve 20 hodin. V neděli 27. března se pak s touto operou představíme v Praze na 15. ročníku Festivalu hudebního divadla Opera 2022.