MIMOŘÁDNÁ OPERNÍ UDÁLOST V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 19.3.2022
Národní divadlo moravskoslezské ve spolupráci s Ostravským centrem nové hudby mimořádně uvede v úterý 22. března od 20 hodin v Divadle Antonína Dvořáka jednoaktovou operu SVADBA (Svatba).
 
Dílo úspěšné skladatelky soudobé hudby Anny Sokolović pro šest ženských hlasů bez orchestru nastudoval sbormistr souboru opery NDM Jurij Galatenko a režie se ujal Jiří Nekvasil. Jednoaktová opera byla souborem opery NDM poprvé uvedena v létě roku 2020 v rámci bienále festivalu NODO (Dny nové opery Ostrava) ve spolupráci s Ostravským centrem nové hudby a dočkala se skvělého přijetí diváků i pozitivních recenzí.
 
 
„Když mě divadlo Queen of Puddings Music Theatre oslovilo, abych napsala operu pro šest ženských hlasů, přijala jsem tuto nabídku jako možnost prozkoumat tematiku svateb – zejména pak večera před samotným obřadem, během nějž se nastávající nevěsta a její přítelkyně oddávají soukromým starobylým rituálům. Text díla je založen na původní srbské poezii, která je však prezentována v novém kontextu a je adaptována na naši současnou kulturu. Hudební složka je pak odvozena z tradičního folkloru. (...) Svatba představuje důležitý předěl v životě ženy. Jde o událost, jež je často doprovázena prastarými tradicemi a vždy pro ženu představuje počátek změny. Tento rituál přechodu z jedné fáze života do další, který nevěsta Milica prožívá, je do značné míry univerzální – jedná se o určitý archetyp lidské zkušenosti. Opera Svatba nám dává možnost pohroužit se do neposkvrněnosti a bohatosti tohoto krátkého, ale rozhodujícího okamžiku v životě ženy. Dílo je věnováno mým rodičům."
Ana Sokolović
 
Foto Martin Popelář
Operu nyní mimořádně vracíme na jeviště Divadla Anotnína Dvořáka v jediném představení – 22. března 2022 ve 20 hodin. Jednotné vstupné činí 150 Kč a vstupenky jsou stále dostupné. V neděli 27. března se souboru opery s touto inscenací představí v Praze na 15. ročníku Festivalu hudebního divadla Opera 2022.