OHLÉDNUTÍ ZA DRUHOU PREMIÉROU OPERY MANON!
OPERA / 2.5.2022
V sobotu 30. dubna se v Divadle Antonína Dvořáka odehrála druhá premiéra opery MANON Julese Masseneta. Příběh o ženě, která podlehla touze po blahobytu, rozkoši a marnotratným citům, napsal francouzský skladatel jako drama plné vzrušující hudby a silných emocí.
 
„Druhému premiérovému obsazení vévodily výkony úchvatné Soni Godarské a Luciana Mastra, kteří ztvárnili ústřední dvojici. (...) Těžko říct, kde se bere ta pravá divadelní magie, která diváka připoutá na sedadlo a vyvolá mrazení po zádech. Nedá se změřit ani zvážit. Nepodléhá gravitaci, snad proto dokáže odpoutat od zemské tíže. Druhá premiéra Massenetovy Manon Národního divadla moravskoslezského v sobotu jednoznačně potvrdila, že je nutno s touto inscenací počítat. Ba, co víc, je opravdu zatraceně dobré ji vidět, protože je to ojedinělý umělecký zážitek. Nová inscenace NDM má velkolepou výpravu. Scéna Daniela Dvořáka a kostýmy Simony Rybákové patří k nejatraktivnějším, které lze v současnosti na operních jevištích vidět. (...) Alfou a omegou sobotní inscenace byla ústřední dvojice Soňa Godarská a Luciano Mastro v postavách Manon a rytíře des Grieuxe. (...) Manon Soni Godarské byla naprosto úchvatná, podmanivá a strhující. Podání, které sopranistka představila, patří do kategorie z „říše snů“: nádherně promyšlené a vystupňované pěvecké linie, obrovská dynamická škála a vzácná technická dokonalost, s níž se přenesla přes všechna úskalí, jsou jen zlomkem z mnoha benefitů jejího dechberoucího výkonu. (...) Největší doménou byla Mastrova svrchovaná představitelská výstižnost a barevná krása jeho hlasu. Rytíř des Grieux měl v podání tenoristy velké charisma. Jeho hlas byl sametově hebký, pružný. Výstižný v lyrických partiích a vždy pohotový a způsobilý vyzpívat lásku i hněv, štěstí i touhu, svůdný temperament i ohnivé srdce. Právem lze konstatovat, že oba protagonisté vytěžili z vokálních partů svých rolí ideální dosažitelné maximum."
Milan Bátor
(ostravan.cz, 1. 5. 2022)
 
Foto Martin Popelář
Opera Národního divadla moravskoslezského zve diváky na další reprízy úspěšné operní novinky v režii Jiřího Nekvasila. V této sezóně můžete inscenaci vidět ještě ve třech představeních. Operu MANON uvedeme 6., 15. a 26. května v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!