OPERA DVĚ VDOVY BUDE POSLEDNÍ PREMIÉROU TÉTO SEZÓNY
OPERA / 31.5.2022
Poslední premiéru této sezóny bude komická opera Bedřicha Smetany DVĚ VDOVY, kterou divákům představíme v červnu v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Komická konverzační opera DVĚ VDOVY byla napsána po vzoru francouzského žánru opéra-comique. Její děj je zasazen do salónu venkovského statku a humor je založen na situační komice. Operu Bedřicha Smetany nově nastudoval soubor opery NDM se slovinským operním režisérem, scénografem, dramaturgem, performerem, opením manažerem a pedagogem Roccem.
 
Když jsem ještě na základní škole ve Slovinsku zpíval v tamním školním sboru, na stěnách sborového sálu visely portréty velkých skladatelů, jedním z nich byl Bedřich Smetana. Slovinsko a Česko má historicky velmi silné kulturní vazby, o Smetanově tvorbě jsme se tak u nás učili již v rámci základní hudební výchovy. Česko se posléze stálo mým druhým domovem. A pocit domova si člověk vždy propojuje s různými vjemy, jedním z těchto vjemů je také Smetanova hudba, je to pro mě synonymum češství. Nemluvě o všech muzikologických a uměleckých kvalitách jeho hudby, jeho operní tvorba ve mně vzbuzuje neuvěřitelný pocit mezilidské naděje a víry v člověka a tento pocit potřebujeme v dnešní době obzvlášť."
Rocc, režisér a scénograf inscenace
 
V květnu se k nám po delší době vrátí slovinský režisér Rocc, aby připravil Dvě vdovy. Jeho výtečný Lohengrin se zapsal mezi nejvydařenější inscenace ostravského divadla a moc se těším na naši spolupráci."
Marek Šedivý, hudební ředitel opery NDM
 
Foto Martin Popelář
Nenechte si ujít poslední novinku této sezóny! Operu DVĚ VDOVY uvádíme v rámci Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 a její premiéry se uskuteční 9. a 11. června 2022 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!